Cvjetača je podcijenjeno je povrće. Za mnoge je to ona bljutava, bezukusna namirnica koju su mrzili u djetinjstvu, ali to je daleko od istine! Ova niskokalorična, ali nutritivno bogata namirnica uz pravilnu pripremu može biti prava kulinarska zvijezda koju će voljeti čak i najizbirljiviji.
Kaul smo svi navikli kuhati, a zašto ga ne biste bacili na roštilj ili grill tavu? Naime, stručnjaci za hranu savjetuju upravo ovaj način za postići bogati, slatki okus i neodoljivu hrskavu zlatno-smeđu koricu, spoj koji nam je, što je znantveno dokazano, jednostavno neodoljiv. Postoje, naime, čak i znanstveni radovi koji dokazuju da mozak naprosto obožava kontraste u teksturi jela, čemu odgovara opis "mekano iznutra, a hrskavo izvana".
Među boljim idejama za pripremu cvjetače, a s obzirom na gore spomenut opis, jest rezanje cijele glavice kaula na debele kriške i zatim pečenje. Na grilu, tavi ili u pećnici, nije bitno, važno je peći dok kriške ne poprime zlatnu koricu. Za osobitu mekoću preporučljivo je kaul prethodno kratko blanširati u blago posoljenoj vodi ili malo zapeći u mikrovalnoj, tek toliko da svene.
Što se tiče začina, opcije su brojne, ali nećete pogriješiti s dimljenom paprikom, maslinovim uljem, češnjakom i kuminom. Spoj paprike i kumina dat će neodoljivi okus po dimu te ujedno riješiti problem koji neki imaju s ovom vrstom povrća, a to je nadimanje. Kim će to elegantno eliminirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....