StoryEditorOCM
Savjetinovi način pripreme

Izrazito zdravo povrće nekima je bljutavo. Sami su krivi, ne znaju ga skuhati: ovako će postati zvijezda svakog obroka!

Piše P. M.
5. studenog 2025. - 08:10

Cvjetača je podcijenjeno je povrće. Za mnoge je to ona bljutava, bezukusna namirnica koju su mrzili u djetinjstvu, ali to je daleko od istine! Ova niskokalorična, ali nutritivno bogata namirnica uz pravilnu pripremu može biti prava kulinarska zvijezda koju će voljeti čak i najizbirljiviji.

image
Jim Varney/sciencephoto/profimedia/Jim Varney/sciencephoto/profimedia

Kaul smo svi navikli kuhati, a zašto ga ne biste bacili na roštilj ili grill tavu? Naime, stručnjaci za hranu savjetuju upravo ovaj način za postići bogati, slatki okus i neodoljivu hrskavu zlatno-smeđu koricu, spoj koji nam je, što je znantveno dokazano, jednostavno neodoljiv. Postoje, naime, čak i znanstveni radovi koji dokazuju da mozak naprosto obožava kontraste u teksturi jela, čemu odgovara opis "mekano iznutra, a hrskavo izvana".

image
Zulfiia Ishmukhametova/imagebroker/profimedia/Zulfiia Ishmukhametova/imagebroker/profimedia

Među boljim idejama za pripremu cvjetače, a s obzirom na gore spomenut opis, jest rezanje cijele glavice kaula na debele kriške i zatim pečenje. Na grilu, tavi ili u pećnici, nije bitno, važno je peći dok kriške ne poprime zlatnu koricu. Za osobitu mekoću preporučljivo je kaul prethodno kratko blanširati u blago posoljenoj vodi ili malo zapeći u mikrovalnoj, tek toliko da svene.

image
Zulfiia Ishmukhametova/imagebroker/profimedia/Zulfiia Ishmukhametova/imagebroker/profimedia

Što se tiče začina, opcije su brojne, ali nećete pogriješiti s dimljenom paprikom, maslinovim uljem, češnjakom i kuminom. Spoj paprike i kumina dat će neodoljivi okus po dimu te ujedno riješiti problem koji neki imaju s ovom vrstom povrća, a to je nadimanje. Kim će to elegantno eliminirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2025 08:12