StoryEditorOCM
Savjetinema više bacanja

Jagode vam se brzo kvare? Ovo su greške koje mnogi rade, a pravi su put u propast. Znate li za ono s peteljkama?

Piše T. S.M.
5. svibnja 2025. - 08:10

Jagode su po zlato i zato ih je prava šteta bacati. Srećom, postoje savjeti koji vam mogu pomoći da vam se dragocjeno voće bolje održi nakon što ga kupite, baš kao što postoje uobičajene greške koje mnogi rade pa im sočne bobice propadaju i prije nego što bi trebale.

Za početak, izbjegnite najčešću pogrešku, a to je pranje jagoda odmah nakon kupovine, jer vlaga potiče razvoj plijesni. Umjesto toga, operi ih tek prije jela. Ako ih ipak iz nekog razloga odlučite očistiti čim ste ih donijeli u kuću, priredite im nježnu kupku koja ubija plijesni i bakterije s površine voća: pomiješajte 1 dio octa s 3 dijela vode i u toj smjesi namočite jagode 5–10 minuta, a zatim ih dobro isperite hladnom vodom i temeljito osušite.

image
Shutterstock

Kad su suhe, složite ih u posudu obloženu papirnatim ubrusom, u jednom sloju ili s ubrusima između slojeva. Pokrijte ih labavo poklopcem ili prozirnom folijom s rupicama za zrak.

I najvažnije: držite ih u hladnjaku, ali ne na najhladnijem mjestu. To je greška koju mnogi rade, misleći da će jagodama tako produljiti vijek, ali zapravo ih potiču na brže kvarenje. Srednja polica je idealna.

Još je jedna česta greška pravi put u propast za jagode. Uklanjanje peteljki i onih nekoliko zelenkastih listića uz samu peteljku (zapravo je riječ o ostatku cvijeta). Te male zelene kapice zapravo pomažu jagodi zadržati svježinu, a kad ih uklonimo, plod gubi prirodnu zaštitu i brže se kvari.

image
Vojko Bašić/Cropix

Evo vam i savjet plus.

Ako uvidite da nećete stići pojesti sve jagode na vrijeme, narežite ih, posložite na pladanj u jednom sloju i zamrznite pa ih prebacite u vrećicu. Super su za smoothieje, kolače, chia pudinge i tome slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 16:33