U sezoni mlade janjetine bilo bi šteta barem se jednom ne počastiti slasnim pečenim mesom prepoznatljive hrskave korice, a ako ju se odlučite pripremiti u vlastitoj režiji, nek vam se pri ruci nađu naši mali savjeti. Jer ako znate što točno treba napraviti, čak i kod kuće pripremljena janjetina može biti mekana iznutra, s koricom koja neodoljivo krcka izvani, baš kao što bude kad nam je u nekom po dobro pečenom mesu čuvenom restoranu ili konobi napravi profesionalni kuhar.
Da b vam to pošlo za rukom, trebate paziti na nekoliko ključnih koraka jer važno je postići idealnu ravnotežu između nježne unutrašnjosti i hrskave korice.
Izvadite janjetinu iz hladnjaka barem 30 minuta prije pečenja, kako bi došla na sobnu temperaturu. Ovo je ključno: očistite meso od viška masnog tkiva, ali ostavite sloj masnoće na koži jer će se ona kasnije pretvoriti u hrskavu koricu.
Pomiješajte maslinovo ulje, sol, crni papar, češnjak, ružmarin i limunovu koricu te smjesu dobro utrljajte u meso. Ako želite, za dublji okus dodajte i malo bijelog vina ili bijelog balsamico octa u marinadu te ostavite meso da odstoji od 30 minuta do nekoliko sati, ako imate vremena.
Zagrijte pećnicu na 220 °C (ako koristite konvekcijsku, na 200 °C). Stavite janjetinu na rešetku, a ispod nje posudu za prikupljanje masnoće i sokova, kako bi se meso peklo u vlastitim sokovima, ali da ne bude direktno u kontaktu s njima. Pecite janjetinu na visokoj temperaturi 20 do 30 minuta da se koža brzo karamelizira i postane pucketava. Pazite da ne počne gorjeti, pa smanjite temperaturu na 180 °C nakon što se korica formira.
Smanjite temperaturu pećnice na 160-170 °C i nastavite peći još 1 do 2 sata, ovisno o veličini mesa. Za srednje pečenu janjetinu, vrijeme pečenja obično je 1,5 do 2 sata. Ako imate termometar za meso, idealna temperatura za unutrašnjost je 55-60 °C za medijum-rare i oko 70 °C za dobro pečeno.
Kada je meso gotovo, podignite temperaturu pećnice na 220-250 °C ili prebaci pećnicu u grill funkciju i pecite još 10 do 15 minuta da se korica dodatno krcka. Pazite da ne izgorite koricu, pa je povremeno provjeravajte.
Nakon pečenja, ostavite janjetinu da odstoji 10-15 minuta prije nego je počnete rezati, kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili po mesu i zadržala sočnost.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....