StoryEditorOCM
Savjetitko bi rekao!

Jedna je od najzdravijih vrsta povrća, jedite je češće! Evo par odličnih ideja kako je pripremiti i učiniti još boljom

Piše T. S. M.
31. listopada 2025. - 12:40

Raštika je zdrava, domaća namirnica puna vlakana koja potiču probavu i fitonutrijenata koji krijepe tijelo, no neki je pomalo preziru kao sastojak pučke kuhinje s kojim se baš i ne da puno toga učiniti. Ah, kakva greška...

Zašto je raštika zdrava?

Raštika bi nam se češće trebala naći na jelovniku jer je bogata vitaminima A, C, K i E te posebno vitaminima B-kompleksa, mineralima kao što su kalcij, kalij, magnezij, cink i željezo te antioksidansima, zbog čega se smatra bitnom za jačanje imuniteta, očuvanje zdravlja kostiju i vida, pomoć u regulaciji krvnog tlaka te poboljšanje probave i zdravlja srca. Osim toga, vrlo je niskokalorična i odličan izvor folne kiseline. 

image
Shutterstock

Kako sve skuhati raštiku?

Osim što ju možete lešati i poslužiti s maslinovim uljem kao prilog uz ribu ili meso, ali i kao samostalan, lagan obrok, možete ju koristiti na jednak način kao lišće loze za izradu japraka, možete ju skuhati sa suhim mesom, a ako pri ruci nemate ni rebra i pancetu, začiniti ju možete "šporkom" šalšom od poma ili šugom od brujeta.

Ako vam ove ideje nisu dooljan poticaj za češće kuhati raštiku, evo vam mali uvid u načine kako se to povrće kuha u našem susjedstvu.

Kako Talijani kuhaju raštiku?

Raštika je u Italiji jedan od omiljenih sastojaka jer se smatra jednim od najzdravijih oblika lisnatog povrća. Njezino tamnozeleno lišće koristi se od Apulije do Kalabrije na bezbroj slasnih načina, a osim s krumpirom, često se kombinira s grahoricama ili tjesteninom.

Na jugu se često jede lešo s maslinovim uljem, češnjakom i limunom. Taj način pripreme, poznat kao alla napoletana, koristi se za raštiku koja se poslužuje kao prilog uz ribu ili meso. Raštika se kratko prokuha, procijedi i zatim lagano preprži na tavi s češnjakom. Na kraju se doda nekoliko kapi limunova soka i maslinovo ulje.

image
Shutterstock

U regijama poput Apulije raštika se kombinira s grahom, lećom ili slanutkom, često u gustim varivima koja se poslužuju s kruhom umočenim u maslinovo ulje. 

Jedno od najpoznatijih jela u kojima raštika ima glavnu ulogu je ribollita, toskanska juha od starog kruha, povrća i maslinova ulja. Kako bi zadržala što više okusa i svoju lijepu boju, raštika se u ovo jelo dodaje na kraju kuhanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 14:25