Hura, gotov je lovostaj na srdele, sad do mile volje možemo uživati u jelima s tom zdravom plavom ribom. Kladimo se da će mnogi ovu sitnu, ali nutritivno moćnu ribu pripremati na najjednostavniji i najbrži način: pofrigat će ih. Nemamo ništa protiv te ideje, a da bi vam taj pothvat prošao bez greške, pripazite na dvije-tri stvari koje, ako se ne odrade dobro, mogu sve pokvariti.
Evo u čemu mnogi griješe. Jednostavno ih zaborave malo pošugati. Vlaga je neprijatelj hrskavosti, a također uzrokuje prskanje ulja. Nakon što ste ih očistili, dobro ih posušite papirnatim ubrusom.
Pripazite i na soljenje. Neki ih vole soliti kad su pofrigane, ali drugi kažu da na taj način nikad nisu dovoljno slane te ih, stoga, sole prije prženja. Radite kako vam je draže, ali suzdržite se od najgore solucije, a to je posoliti ih pa ih pržiti tek nako nekog vremena. To je loša ideja, jer sol će im izvući vodu pa će biti suhe. Dakle, ako ih želite posoliti prije prženja, učinite to tik prije valjanja u brašno, a čim su pobrašnjene, odmah ih ispržite.
I još jedna stvar: okrenite ih samo jednom, čim primijetite da je donja strana uhvatila boju, jer u protivnom se mogu raspasti.
Sad kad smo vam ukazali na uobičajene pogreške, imamo i jedan prijedlog.
Poslužite ih uz šalšu od poma. Onu "šporku". Okus joj se savršeno slaže s okusom prženih srdela, a hoćete li tu kombinaciju nadograditi salatom od krumpira, lešo blitvom, tikvicama ili fažoletima, na vama je.
Brza šalša od poma
Sastojci:
3 zrele rajčice (ili 1 limenka pelata)
2 žlice maslinova ulja
2 režnja češnjaka
1 luk
malo peršina
sol
Priprema:
Na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno nasjeckanu kapulu. Pirjajte dok ne omekša i postane staklasta, otprilike 5 minuta. Zatim dodajte češnjak i kratko ga prepržite, tek toliko da zamiriše.
Dodajte narezane svježe rajčice (ili usitnjeni pelat iz konzerve) i posolite pa kuhajte na laganoj vatri 15–20 minuta, povremeno miješajući, dok se jelo ne zgusne.
Na kraju dodajte svježi peršin i provjerite je li potrebno dodatno posoliti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....