Hura, počela je sezona sarmi, arambašića i drugih specijaliteta s kiselim kupusom! Baš ćemo se nauživati! Odnosno, hoćemo, ako nabavimo dobar kupus. Jer kiseli kupus zna biti nezgodan. Nekad je prekiseo, nekad preslan, a ponekad jednostavno prejaka okusa koji, da se tako izrazimo,nepovratno pregazi aromu svih ostalih sastojaka. I zato ga je uvijek potrebno kušati prije početka pripreme jela.
Ako prilikom kušanja osjetite da je kupus previše slan ili previše kiseo, postoji jednostavan način da ga ublažite. Za rezani kupus bit će dovoljno lagano ispiranje pod mlazom vode (kupus stavite u cjedilo i smjestite ga pod "špinu").
Međutim, s kupusom u glavici trebat ćete postupiti malo drugačije.
U slučaju pretjerano žestog kiselog kupusa u glavi, potrebno je pripremiti otopinu za ispiranje. Nije teško.
U veću zdjelu hladne vode dodajte žlicu sode bikarbone, dobro promiješajte pa u tu otopinu uronite glavicu na dvadesetak minuta.
Soda će ublažiti kiselinu, a voda će izvući višak soli. Nakon toga kupus je spreman za nastavak pripreme, a okus će mu biti upravo onakav kakav treba biti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....