StoryEditorOCM
Savjetineutralizira otrove

Koja je metoda bolja za uklanjanje pesticida iz voća? Nije svejedno za koju ćete se odlučiti, a izbor ovisi o ovome

Piše T. S. M.
6. svibnja 2025. - 07:05

Puno se piše o pesticidima na voću, a čini nam se da se stvari osobito intenziviraju u sezoni jagoda. Istina, to je omiljeno voće često na popisima plodova s najvišim udjelom kemikalija pa se čini da ima smisla baš u ovo vrijeme podsjetiti konzumente na opasnosti koje bi se mogle kriti u na prvi pogled tako primamljivim, crvenim bobicama.

No ima li smisla tretirati jagode i drugo voće uradi-sam preparatima, kako nam neki preporučuju?

Nedavno smo pisali o tome treba li voće potapati u vodenu otopinu sode bikarbone da bismo se riješili pesticida (podsjetite se na ovom linku), a sad ćemo usporediti tu metodu s drugom podjednako popularnom, odnosno s pranjem voća u smjesi vode i octa. Ako ste mislili da je svejedno koju metodu koristite, varate se.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Usporedba dviju metoda za uklanjanje pesticida s voća pokazuje da i otopina octa i vode, kao i otopina sode bikarbone, imaju svoje prednosti i nedostatke, ovisno o vrsti voća.

Namakanje voća u razrijeđenom octu (u omjeru 1 dio octa na 3 dijela vode) traje između 5 i 10 minuta. Nakon toga, voće se mora temeljito isprati hladnom vodom. Ova metoda je osobito dobra za uništavanje bakterija i plijesni, što pomaže produžiti trajnost bobičastog voća poput jagoda i malina. Također uklanja površinske nečistoće i dio pesticida, a djeluje blago dezinficirajuće bez oštećenja plodova, pod uvjetom da se ne pretjera s količinom octa ili trajanjem namakanja. Nedostatak ove metode je što može ostaviti blagi miris ili okus octa ako se ne ispere dovoljno dobro, te što ne uklanja pesticide koji su prodrli ispod kože ploda.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

S druge strane, otopina sode bikarbone (1 žličica na 500 ml vode) posebno je učinkovita kod čvršćih plodova poput jabuka. Namakanje može trajati do 15 minuta, a nakon toga voće također treba dobro isprati hladnom vodom. Soda bikarbona dokazano razgrađuje neke pesticide na površini i neutralizira kiseline, a ne ostavlja okus ako se dobro ispere. Međutim, nije pogodna za mekano voće poput jagoda jer ih može omekšati i učiniti gnjecavima, a također ne djeluje antibakterijski kao ocat. Ako se ne ispere temeljito, može ostaviti blagi alkalni talog.

U konačnici, izbor metode ovisi o vrsti voća. Za jabuke i kruške bolja je soda bikarbona jer učinkovito uklanja pesticide. Za jagode i maline preporučuje se razrijeđeni ocat, ali s kraćim vremenom namakanja. Za neko je voće, poput grožđa i borovnica, ipak moguće koristiti obje metode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:42