Možemo se složiti da uz hladnije i kraće dane baš dobro ide lisnato tijesto u svim oblicima. Tu su saviječe, roščići punjeni slatkim ili slanim nadjevima, štapići sa sezamom, pužići s cimetom… U njima guštamo na kauču uz šalicu vrućeg čaja, a zgodni su i za ponijeti u školu ili na posao, samo se treba opredijeliti hoćemo li radije slatko ili slano.
Kupovati gotove, zamrznute slastice od lisnatog tijesta zaista je šteta, kad ih možemo lako napraviti sami, a baš takvi kolačići i savijače idealne su za pekare početnike. Oni malo ambiciozniji koji ipak više uživaju u domaćem tijestu mogu čak i sami napraviti svoje.
Zlatna pravila za slastice od lisnatog tijesta
Bilo da birate jednostavniji ili nešto ambiciozniji način, nije loše držati se nekoliko pravila koji garantiraju uspjeh. Za početak, lisnato tijesto voli hladnoću, zato ga je najbolje polako odmrznuti u frižideru. Kada ste spremni za stavljanje nadjeva i ubacivanje u pećnicu, e tek onda ga izvadite iz frižidera.
Treba pripaziti i na pravilno valjanje tijesta, nemojte valjkom prolaziti preko rubova jer to sprječava tijesto da se napuhne. Nećete dobro proći i ako koristite tupi nož, prevelikom upotrebom sile zapravo gnječite tijesto, a to rezultira time da se tijesto ne može dići ravnomjerno.
Nadjev ne smije biti previše rijedak jer inače ćete završiti sa zlatnom, hrskavom koricom ali i vlažnim i gnjecavim dnom. Zato ga dobro procijedite i upijte višak tekućine kuhinjskim ručnikom, a ako je i dalje previše vodenast, slobodno mu dodajte malo griza ili krušnih mrvica.
Ako tijesto stavite peći odmah nakon što ste ga izrezali i oblikovali, postoji mogućnost da se maslac prebrzo otopi i iscuri. Petnaestak minuta prije ga stavite u hladnjak, tako ćete učvrstiti maslac.
A ako ste slučajno odmrznuli previše tijesta, nema problema, ostatak ponovno zamrznite i sačuvajte za sljedeću kulinarsku avanturu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....