StoryEditorOCM
Savjetiza savršen rezultat

Možemo li u kolačima umjesto maslaca koristiti margarin i obrnuto? Možemo, ali pripazite na ovo jer može sve upropastiti

Piše T. S. M.
16. studenog 2025. - 08:15

Pravi će majstori za kolače uvijek reći da nema do maslaca, no ponekad smo primorani zamijeniti ga margarinom. S druge strane, neki recepti za slastice, osobito oni nastali tijekom 80-ih i ranih 90-ih, predviđaju korištenje margarina koji će neki poželjeti zamijeniti maslacem. Pitanje koje bismo prije toga trebali postaviti glasi: može li se margarin mijenjati maslacem i obrnuto, bez dodatnih izmjena u receptu?

Odgovor je pomalo kompliciran, ali samo na prvu. Shvatite li kako se izvodi zamjena, više nikad se nećete razočarati rezultatom.

image
Lucas Seebacher/imagebroker/profimedia/Lucas Seebacher/imagebroker/profimedia

Mnogi recepti dopuštaju jednostavnu zamjenu maslaca margarinom i obrnuto, ali tek kad usporedimo stvarne postotke masti u proizvodima koji se koriste u Hrvatskoj, postaje jasno da zamjena 1:1 ne daje uvijek dobar rezultat. Maslac najčešće sadrži oko 82 posto mliječne masti, dok je u klasičnim margarinima oko 70 posto biljne masti. Razlika se možda čini malom, ali u kolačima je upravo udio masnoće odgovoran za strukturu, prhkost i okus.

Kako zamijeniti maslac margarinom i obrnuto?

U praksi to znači sljedeće: ako recept traži malu količinu maslaca, odstupanja neće biti velika čak i ako koristite jednaku količinu margarina. Međutim, kod recepata u kojima se koristi 150, 200 ili 250 grama maslaca, razlika u sastavu više se ne može zanemariti. Takva količina margarina donosi oko dvije žlice više vode, što tijesto može omekšati i promijeniti način na koji se ponaša tijekom pečenja. Prhko tijesto, primjerice, može postati mekše nego što bi trebalo, a keksi se mogu raširiti više nego što je predviđeno.

image
Shutterstock

Kako tome doskočiti? Najjednostavnije rješenje je smanjiti margarin. Ako recept zahtijeva 100 grama maslaca, upotrijebite oko 80, najviše 85 grama margarina. Ako recept traži 250 grama maslaca, dovoljno je oko 200 do 210 grama margarina. To je puno bolja opcija nego povećati količinu brašna, jer to obično povlači potrebu za dodatnim korekcijama recepta. 

Pripazite li na navedeno, margarin vam može sasvim dobro poslužiti, osobito u kolačima koji se brzo miješaju i peku. Za složenije kolače prhke kore i slastice u kojima maslac igra određenu ulogu u okusu, taj sastojak ipak ostaje bolji izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 09:56