StoryEditorOCM
Savjetiskromni specijalitet

Najbolji restani krumpir dobit ćete ako znate ove trikove iskusnih kuhara. Jeste li čuli za ono u vezi miješanja?

Piše T. S. M.
15. svibnja 2025. - 07:05

Restani krumpir jednostavno je i skromno jelo od samo par sastojaka, ali ako se dobro pripremi, može postati najbolji dio cijelog obroka. Znate li ga napraviti baš kako treba?

Jeste li sigurni?

Naša je filozofija "Uvijek može bolje" pa ćemo vam otkriti par savjeta za što bolji uspjeh pri pripremi restanog krumpira. Baš kao i kod mnogih drugih sličnih jela, stvar je u detaljima.

Sorte krumpira za najbolji restani

Prvi savjet će vam zvučiti dosadno, ali jako je bitan. Usudili bismo se reći ključan. Sve počinje pravim izborom krumpira. Za prpremu restanog krumpira najviše odgovaraju brašnaste sorte, u protivnom će krumpir ostati prečvrst i neće upiti arome kako treba.

Neki se služe prečicama pa krumpir prije kuhanja gule i režu, no bolje ga je kuhati u komadu. Traje nešto dulje, ali možete biti sigurni da se neće pretvoriti u kašu.

image
Shutterstock

Ni ovaj vam se savjet neće svidjeti, jer može izazvati bol, ali potrudite se oguliti krumpir dok je još vruć, jer takav najbolje upija začine i manje je sklon raspadanju nego nakon što se ohladi.

Ispravno restanje

Tajna ispravnog postupka restanja je jednostavna: ne miješajte previše. Restani je krumpir bolje tresti, a miješanje svesti na povremeno. Cilj je dobiti jelo u kojem su uočljivi cijeli komadi krumpira, ali bitno je dobiti i djelomično kašast dio, kao i onaj neodoljivi zapečeni sloj na dnu teće.

Ništa bez luka!

Ne možete očekivati vrhunski restani krumpir, ako štedite na luku i nestrpljivi ste oko ovog koraka pripreme. Luk treba narezati tanko pa ga strpljivo pirjati (najbolje na masti, ali može i na ulju) sve dok sav ne postane staklast.

Neki luku pred kraj vole dodajti malo češnjaka ili slatke paprike, što je opcionalno, ali fino. Zgodan dodatak može biti i par kapi octa, za dubinu okusa, kao i malo vrućeg mesnog temeljca, za dodatnu sočnost i aromu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 09:17