StoryEditorOCM
SavjetiVIDEO UPUTE

Ne postoji čaroban trik za očistiti šipak. Ali postoji nekoliko stvari koje će vam jako olakšti posao, pogledajte!

Piše K. V.
29. rujna 2025. - 21:33

Jesen nas daruje obiljem jako zdravih namirnica koje će ojačati naš organizam i pripremiti ga za oskudnu zimu. Među njima je iznimno zdravi šipak, odnosno nar, koji obiluje antioksidansima, vitaminom C i vlaknima i predstavlja neizostavnu namirnicu u izgradnji jakog imuniteta.

Tu su i brojne druge blagodati za naše zdravlje i ljepotu u koje sada nećemo ulaziti, a pravi smo sretnici jer je šipak nama lako dostupna namirnica. Raste uz svaku primorsku kuću, a može uspijevati na povoljnim položajima i u Zagori. 

Konjski zub, barski...

Dakle, tipično je mediteranska namirnica, a dok se u drugim zemljama, primjerice Turskoj i okolnim zemljama koristi na brojne načine i prerađuje u različite proizvode (sirupi, melasa) kod nas je najraširenija konzumacija svježih zrna šipka.

Pa su i naše sorte prilagođene tome, stoga kupujete li šipak na pazaru većinom su to barski, ciparski, konjski zub, dok ćete u supermarketima naći druge sorte uvezenog šipka, često privlačne grimizne boje, ali okusa koji nije tako dobar jer je prikladniji za preradu. 

Nemojte se štufat‘!

Koliko god voljeli šipak ono što je vrlo odbojno je čišćenje! Slatka zrna zarobljena su u krupnoj glavi, čvrsto stiješnjena vanjskom korom i brojnim unutarnjim opnama. Za razliku od npr. mandarine koju ćete lako pojesti usput, jednu za drugom, za jesti šipak potrebno je daleko više truda i vremena. Toliko da se mnogi štufaju čim se sjete da šipak treba očistiti.

No, postoji jednostavan način za očistiti šipak, a kad se ušemite sigurno će ići brzo i lako. Možete očistiti više glavica istovremeno pa ga pohraniti u frižideru, u zatvorenoj posudi 3 - 4 dana bez da gubi na kvaliteti. Pogledajte ovaj video i naučite kako, a mi vam skrećemo pažnju na nekoliko ključnih koraka.

Koristite oštar nož i plitko režite koru da ne oštetite zrna. Prvo se odstrani vrh tako da se zareže cijelim opsegom šipka i za krunu povlači dok se ne odvoji. Otvorit će vam se presjek unutrašnjosti i jasno ćete vidjeti opne koje razdvajaju skupine zrna u komore. Upravo te opne su ključne za lako čišćenje, ako znate gdje su postpupak je daleko lakši!

Pazite na opnu

Procijenite koja opna dijeli glavicu na pola i po njoj zarežite koru i prepolovite šipak. Vrlo lako ćete polovicu malo raširiti kako bi se dodatno razdvojile komore, obično dvije - tri po polovici. Zatim kuhačom lupkajte po kori, a zrna će samo ispadati u zdjelu i uz kratko lupkanje dobit ćete sočna zrna u zdjeli odvojena od kore!

Još je preostalo ukloniti opne i komadiće kore, a to ćete učiniti vrlo jednostavno ako nalijete vodu u zdjelu sa zrnima jer zrna tonu, a opne plutaju na vodi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:41