Često se dogodi da slijedimo recept od riječi do riječi, sve točno izmjerimo i izvažemo, a opet jelo ne ispadne kako smo ga zamislili. Pa ga onda prilagođavamo sebi dok ne nađemo što nam paše ili, češće, odustanemo. No, Moramo li baš slijepo slijediti recepte i apotekarskom vagom mjeriti svaki miligram.
Prema riječima slavnog nagrađivanog chefa Jean-Pierrea, autora tri kuharice iza kojega su 54 godine iskustva kao profesionalni kuhar i vođenje jednog od najboljih restorana u Americi, zaista jest važno slijediti recepte, osobito kod pečenja. Međutim, ovaj stručnjakčiju je kulinarsku školu završilo 40.000 učenika, tvrdi da je najvažnije razumjeti kakva je svrha svake namirnice u određenom jelu i da nam baš to omogućuje veću fleksibilnost i kreativnost u kuhanju.
Dakle, i u kuhinji vrijedi ona: nemojte učiti napamet, nego s razumijevanjem.
- Umjesto da precizno mjerite svaki sastojak, osjetite potrebne količine i prilagodite ih prema okusu i preferencijama. Ovakav pristup potiče vas da se više uključite u proces kuhanja i razvijete intuiciju kao kuhar - tvrdi on.
Međutim, kada je riječ o pečenju, ograđuje se slavni chef, preciznost je ključna. Pečenje je po njemu znanost i omjeri sastojaka poput brašna, šećera i sredstava za dizanje moraju biti točni kako bi konačni proizvod ispao ispravno.
Kod kuhanja, međutim, učenje mjerenja "na oko“ i prilagođavanja začina prema okusu može učiniti proces ugodnijim i prilagođenim vašim osobnim preferencijama.
- S vremenom ćete razviti osjećaj koliko kojeg sastojka koristiti, što će vas učiniti sigurnijim i fleksibilnijim kuharom -tvrdi ovaj stručnjak.
A ponavljanje je, prisjetimo se, majka znanja. Svakog, pa i kuharskog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....