Pržene lignje "na kolutiće" mnogima su najdraži način pripreme tih slasnih glavonožaca bez kojih je nezamisliva jesen u Dalmaciji. Uz dobru porcija friganih liganja treba vam još samo malo salate ili koji krumpirić te po želji čaša malo jače bevande. Užitak je zajamčen - ako nešto ne pođe po krivu.
Primjerice ako vas opeče ulje iz tave, lignje se napiju previše masnoće ili nakon prženja postanu žilave. To su ujedno tri najčešće pogreške, ali sve se mogu izbjeći. Samo se trebate držati nekoliko jednostavnih pravila.
Prvo se pobrinite da su lignje dobro posušene prije nego ih pobrašnite. Vlaga je glavni razlog prskanja i masnog filma koji se stvara kad brašno upije previše ulja.
Druga važna stvar je temperatura ulja, zato ga zagrijte kako treba - indikator će vam biti da se komadić kruha ubačen u njega u roku od pet sekundi počinje okretati i cvrčati. Ne budite nestrpljivi, jer ako je ulje mlako, lignje će se kuhati umjesto pržiti i postat će žilave.
Treća stvar tiče se samog vremena prženja. Želite li najmekše lignje, pržite ih vrlo kratko, stoga ih izvadite iz ulja čim dobiju lijepu boju. Ako pretjerate pa makar samo minutu, dobit ćete gumene, žilave kolutiće u kojima nitko ne može uživati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....