Je li još prerano za puniti paprike i tikvice? Mi kažemo da nije! Neka su još uvijek uvozne, ali ako ih lijepo napunimo i dobro skuhamo - pa i zapečemo, zašto ne? - sigurni smo da će biti skoro jednako ukusne kao one domaće, sezonske. I zato vam otkrivamo mali trik da bi vam punjene paprike - ili tikvice - uspjele baš savršeno.
Jedan od najvećih problema kod njihove pripreme je zbijen, suh i nekako "gluv" nadjev, kojemu jednostavno fali još malo okusa. Sve se to može riješiti jednim potezom, ali za taj potez trebat će vam...
e, nije soda bikarbona, a vjerujemo i da su vam savjeti koji ju uključuju već poprilično dodijali. Ne, trebat će vam želirani temeljac. Polako, nije tako komplicirano kako zvuči...
Dodavanje želiranog (ohlađenog) temeljca u mljeveno meso trik je iz japanske i kineske kuhinje, a koristi se posebno prilikom pripreme punjenih okruglica kao što su gyoza i xiao long bao. Više je razloga za njegovo korištenje.
Kad se temeljac (ili bilo koja dobra, jaka, juha od mesa s puno kostiju i hrskavica prethodno ohladi), on se, zahvaljujući kolagenu iz kostiju, želira. Ako se to ne dogodi, rješenje je jednostavmo: želatina u prahu. Takav temeljac potom se nareže na kockice i umiješa u nadjev, a kako se pod utjecajem topline ta želeirana masa počinje topiti, natapa meso i čini ga sočnijim, ukusnijim i mekšim.
Ovaj trik primjenjiv je i prilikom pripreme jela kao što su punjene paprike, a evo kako točno trebate postupiti ako ga planirate isprobati.
U smjesu mesa i riže - te svega onoga što još volite dodati u nadjev - ubacite malo sitno narezanog želiranog temeljca. Vrlo je važno ne pretjerati, odgovarajuća količine je oko dvije do tri žlice na pola kilograma mesa. Bitno je, također, žele umiješati nakon što je nadjev već gotov, jer se uslijed miješanja može početi topiti.
Iskušajte ovaj trik i vidjet ćete kako će vam punjene paprike, odnosno tikvice, biti ukusne, a nadjev neće biti zbijen ni suh, nego sočan i pun okusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....