StoryEditorOCM
Savjetine idemo za tim

Radite li i vi ovu grešku kad jedete jogurt? Nutricionisti: ‘Treba to iskoristiti, a ne bacati u smeće!‘

Piše Spiza SD
11. rujna 2025. - 08:03

Jogurt je brz i praktičan način da svom obroku dodaš solidnu dozu kalcija i proteina. 

No, iako jedna porcija običnog grčkog jogurta sadrži više od 10 grama proteina i 111 miligrama kalcija, nutricionisti kažu da mnogi rade istu grešku s jogurtom koja ograničava njegovu nutritivnu vrijednost.

„Trebali biste iskoristiti ovu prednost, a mnogi to ne rade“, kaže nutricionistica Jessica Cording za Parade.

A Cording nije jedina koja upozorava na ovu čestu pogrešku. Evo na koji način nesvjesno smanjujete nutritivnu vrijednost svog jogurta i kako to popraviti.

image
/Shutterstock

Ova greška toliko je česta da je vjerojatno ni ne primjećujete: otvorite jogurt, izlijete tekućinu s vrha i onda ga jedete. No, iako ta tekućina ne izgleda baš primamljivo, zapravo je prepuna hranjivih tvari.

Ta tekućina, usput rečeno, nije znak da se jogurt pokvario. Umjesto toga, radi se o prirodnom odvajanju koje se događa u jogurtu.

Kulture koje se dodaju mlijeku kako bi fermentiralo i pretvorilo se u jogurt stvaraju gelastu strukturu. Ta se tekućina nakuplja na vrhu jogurta jer je lakša od kremastog dijela ispod.

„To je slično kao kad se ulje odvoji u prirodnom maslacu od orašastih plodova“, objašnjava nutricionistica.

Što se nalazi u toj tekućini iz jogurta?

Tekući dio jogurta je sirutka, a ona je bogata proteinima i sastavni je dio mlijeka. „Ona je nusprodukt procesa kojim mlijeko postaje jogurt. Bogata je probiotikom, proteinima, kalcijem i drugim hranjivim tvarima.“ Istraživanja pokazuju da iz tog dijela jogurta možete dobiti i nutrijente kalij, bakar, fosfor i cink.

image
/Shutterstock

Kako maksimalno iskoristiti tekućinu iz jogurta

Ako želite i dalje izlijevati tekućinu s vrha jogurta, to je u redu - glavni dio jogurta i dalje sadrži dovoljno hranjivih tvari da ga vrijedi jesti. No, ako želite izvući maksimum iz svog doručka ili užine, nutricionisti savjetuju da tu tekućinu jednostavno umiješate natrag. Osim što ćete tako dobiti dodatne nutrijente, „pomaže i da jogurt bude kremastiji“, naglašavaju.

Ako vam je draža tekstura jogurta bez umiješane sirutke, postoje i drugi načini da dobijete njezine zdravstvene prednosti.

Ako želite iskoristiti sirutku, možete je upotrijebiti u drugim jelima, npr. kupiti je odvojeno i dodati u smoothie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 16:58