Dok neki misle da nema ništa ljepše za pojesti od svježe ulovljene ribe pripremljene na neki od u Dalmaciji omiljenih načina pa se vesele svakoj prilici za uživati u njoj, drugi od te morske blagodati zaziru. Smrdi im. Smrdi, žale se, riba, smrdi, kukaju, kuća, smrde, kmeče, pjati, a smrde im, grintaju, čak i ruke. Ali baš im i nije neka skuža, jer postoji puno načina za neutralizirati miris koji im je toliko neugodan.
Nedavno smo vam otkrili mali trik koji će spriječiti da se miris pržene ribe raširi po cijeloj kući (podsjetite se ovdje), a sad vam nudimo još jednu caku za suzbijanje ribljeg mirisa. Koriste je i profesionalni kuhari, a nekoć je bila dobro poznata svima koji su rado lovili i pripremali vrste poput morske mačke, psa, raže i drugih riba koje se odlikuju onim pomalo divljim mirisom.
Dakle, želite li se riješiti neugodnog mirisa, ribu prije kuhanja namočite u mlijeku. Bit će dovoljno 20-ak minuta da mlijeko odradi svoje. Ono što će se dogoditi je jednostavna kemijska reakcija u kojoj će se proteini iz mlijeka vezati sa spojevima koji uzrokuju specifičan miris ribe, izvlačeći ga iz tkiva. Ovaj trik ima jednu veliku prednost pred drugim metodama, a to je da se mlijeko, nakon što ribu iz njega izvadite pa je potapkate kuhinjskim ubrusom, uopće neće osjetiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....