Ako vam se čini da vaši rižoti nikad nisu ravni onima iz restorana, mora biti da ne znate za malu tajnu zvanu temeljac. Kuhate li rižot s dobrim temeljcem, ne treba vam puno sastojaka, a to dokazuju neki od klasika talijanske, pa i europske gastronomije poput rižota milanese.
Ali to nipošto ne znači da je rižot dosadno jelo, tim više jer je to jelo u kojem se okusi divno prožimlju, pa ostavlja prostor za beskrajnu igru s okusima. Takav je i recept za rižot koji kombinira kozice i kozji sir. Ne volite li kozji sir, u redu, mnogi mu nisu ljubiteji, zamijenite ga ricottom ili običnom skutom. Dodatna posebnost je poriluk koji ovako prepržen na maslacu upotpunjuje i zaokružuje okuse.
Dakle, želite li jednostavno jelo, svega nekoliko sastojaka koje ćete u potpunosti iskoristiti, koje će vas uz to i oraspoložiti jer je sve samo ne obično, evo odličnog recepta!
Rižoto od kozica i poriluka
Sastojci
600 - 700 g kozica
400 g carnaroli ili arborio riže
50 g mekog kozjeg sira ili skute (ili ricotte)
50 g maslaca
2 mrkve
1 poriluk
0,5 dl bijelog vina
maslinovo ulje
limunova korica
peršin
timijan
sol, papar
Priprema
Očistite kozice i sačuvajte ljuske. Poriluk operite, razdvojite pera i bijeli dio, mrkvu očistite. Narežite pera poriluka na komade, mrkvu također i stavite u lonac zajedno s ljuskama kozica. Dodajte papar i peršin, polijte s malo maslinovog ulja i tostirajte na jačoj vatri. Zatim dodajte vino, a kad je alkohol ispario sadržaj loca pokrijte vodom. Kuhajte sat vremena, zatim temeljac dobro procijedite.
Bijeli dio poriluka narežite na tanke kriške i popržite na maslacu. Kozice posolite i naribajte po njima limunovu koricu.
Tostirajte rižu na suhoj dubljoj tavi, zatim malo po malo, kako riža popije, dolijevajte topli temeljac. Nakon desetak minuta dodajte preprženi poriluk i skuhajte rižu do kraja, točnije al dente.
U kuhan rižot umiješajte kozji sir ili ricottu, a servirajte ga tako da u tanjur s rižotom dodate kozice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....