Ako imate običaj peći domaći kruh, ali nikad niste baš sasvim zadovoljni kako vam uspijeva, možda je vrijeme za usavršiti recept po kojem ga pečete.
Premda nije standardni sastojak uobičajenih recepata, jedan će sastojak na kruh djelovati na način koji bi se svima trebao svidjeti - učinit će ga mekšim, poboljšat će mu okus i dat će mu ljepšu boju.
Taj sastojak je sasvim obično mlijeko. Masnoća i šećer koji su sastavni dijelovi te namirnice inhibiraju proizvodnju glutena, što čini teksturu kruha manje žilavom. Gluten je općenito dobrodošao pri izradi kruha, osim ako imate intoleranciju ili alergiju na njega, no ako ga je previše, kruh postaje žilav.
Masnoća i šećer iz mlijeka također mogu dodati malo okusa kruhu i pomoći kori da se karamelizira, poprimajući onu lijepu boju koju volimo i razvijajući oaj neodoljiv miris svježe pečenog kruha.
Za početak nemojte pretjerivati s mlijekom, samo zamijenite oko 1/4 ukupne količine vode tom namirnicom. Ako vam se učinka svidi, idući put koristite malo veći omjer mlijeka, ali nikad nemojte zamijeniti svu vodu njime. Imajte na umu i da je ponekad, ako se koristi veći postotak mlijeka, potrebno dodati još malo vode te napraviti dodatne preinake u receptu kako bi kruh savršeno uspio.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....