Prema službenoj statistici u Hrvatskoj se potroši 166 jaja godišnje ili 8,3 kg po stanovniku! Bez obzira na to, dosta je nejasnoća oko čuvanja i roka trajanja jaja. Zbog njihove osjetljivosti ključno je ispravno čuvanje. Rok trajanja jaja ovisi o načinu rukovanja nakon nesenja, a posebno o tome jesu li oprana, jesu li ohlađena i gdje se čuvaju.
Važno je znati da je ljuska jajeta porozna i propusna, te da na sebi ima prirodni zaštitni sloj, tzv. kutikulu koja štiti unutrašnjost od prodora bakterija kroz ljusku. U Hrvatskoj i većini europskih zemalja svježa jaja industrijski se ne peru pa kutikula opstaje. Stoga vas ne treba čuditi ako vidite jaja u trgovini izvan hladnjaka što je česta praksa u inozemstvu.
Sljedeća ključna informacija je jest li kupili jaja iz hladnjaka. Naime, ako se hladna jaja duže zagrijavaju na sobnoj temperaturi dolazi do kondenzacije vlage iz zraka, odnosno orošavanja ljuske. Rekli smo već da je ljuska jajeta porozna i da kroz nju lako mogu proći bakterije, a u vlažnim uvjetima taj se rizik dodatno povećava. Dakle, ako ste kupili jaja iz hladnjaka nastojte ih što prije ponovo vratiti u hladnjak, bez predugog zadržavanja na sobnoj temperaturi.
Isto vrijedi i za domaća jaja, stoga je informacija jesu li jaja oprana i ohlađena prije nego što ste ih kupili od velike važnosti!
Konačno, svježa, neoprana jaja mogu trajati na hladnijem (oko 15 °C) i tamnom mjestu do 2 tjedna. Oprana jaja obavezno je čuvati u hladnjaku i to također do 2 tjedna. Ako neoprana jaja čuvate u hladnjaku, njihova trajnost je prosječno 4 tjedna nakon nesenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....