Dogodi se svima, ruka poleti... i ono što ste s ljubavlju i pažnjom kuhali, pretvori se u nešto nejestivo. Je li kriva ruka ili sol koju je ta ruka ubacila u jelo? Nije važno, ono što je bitno je znati kako postupiti kad se ova kuharska nezgoda dogodi. A događa se i najboljima.
Ako ste presolili jelo, krumpir vam je odličan saveznik. Taj slasni gomolj ima izvanrednu sposobnost upijanja viška soli. Ogulite jedan ili dva krumpira, narežite ih na veće komade i ubacite u jelo pa ga kuhajte još 10–15 minuta.
Jedan od najučinkovitijih načina za ublažiti okus soli u presoljenom jelu jest da doliti u lonac malo tekućine. Voda ili nezasoljeni temeljac razrjeđuju koncentraciju soli, a ako vam se uklapa u recept svakako pokušajte isti trik izvesti pomoću pasirane rajčice. Popularna pasata, osim što ublažava slanost, daje i dodatni okus.
Mlijeko, jogurt, vrhnje ili kiselo vrhnje mogu pomoći neutralizirati preintenzivan okus. Osobito su korisni u kremastim jelima i umacima, a mogu poslužiti i za spašavanje presoljenih šnicela u toču i sličnih jela, ako se uklapaju u okusni profil recepta.
Osim što presoljeno jelo možete pokušati spasiti tekućim sastojcima, možete se u istu svrhu poslužiti i krutim dodacima. Riža, leća, tjestenina i slični dodaci mogu upiti višak soli u jelima poput juha, variva i gulaša.Kao bonus dobit ćete još hranjivije i zasitnije jelo.
Kažu da se klin klinom izbija, a to vrijedi i u ovom slučaju. Presoljenom jelu možete pokušati spasiti sudbinu dodavanjem šećera. Najprije ga dodajte sasvim malo, pa kušajte, kako ne biste dobili desert umjesto glavnog jela.
Presoljenom jelu ponekad može pomoći kiseli sastojak, kao gore spomenuta pasata, ali i par kapi limunovog soka ili pak malo octa. No s ovim budite oprezni jer cilj je ublažiti, a ne stvoriti novi problem s okusom.
Ako je jelo samo mrvicu preslano i ne usuđujete se eksperimentirati sa sastojcima koje smo vam spomenuli, pokušajte ga poslužiti uz prilog u kojem nema soli ili je ima sasvim malo, primjerice uz tjesteninu, kuhani krumpir, rižu, kus-kus ili komad domaćeg kruha. Ukupni dojam bit će puno blaži.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....