StoryEditorOCM
Savjetidobro je znati

Što je žutinica, a što cikorija? Jestive su, vrlo ljekovite i na prvi pogled slične, ali bitno se razlikuju po svojstvima

Piše T. S. M.
21. svibnja 2025. - 10:21

Iako rastu na istim staništima, beru se u isto vrijeme i na prvi se pogled mogu zamijeniti, žutinica i cikorija su dvije različite biljke. Obje su nekoć bile vrlo omiljene u kuhinji i cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava, a neki ih još uvijek rado beru i jedu, dok je medicinska primjena pala u drugi plan.

Unatoč sličnostima, zbog kojih neki koriste isti naziv za obje biljke, što dodatno unosi zabunu, žutinica i cikorija razlikuju se po okusu i svojstvima pa smo vam sastavili mali razlikovni vodič između te dvije vrijedne samonikle biljke.

image
Serge Lapouge/Biosphoto Via Afp

Najlakši način za razlikovati žutinicu i cikoriju jest po boji cvijeta: dok žutinica (Taraxacum officinale ili ljekoviti maslačak) ima karakteristične jarke žute cvjetove, cikorija (Cichorium intybus ili divlja vodopija) je prepoznatljiva po nježnim, svijetloplavim cvjetovima koji se otvaraju, što je zanimljivo, samo na sunčan dan. Pored toga, žutinica raste nisko i cvjeta rano u proljeće, često već krajem ožujka, dok cikorija cvate ljeti.

image
Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

Razlikuju se i po obliku listova. Žutinica ima okruglije, mekše listove s blagim nazubljenjem. Cikorija ima izdužene, oštrije nazubljene listove, često tamnije zelene boje.

image
/Shutterstock

Okus im je također različit. Žutinica ima lagano gorak, ali blaži i ugodniji okus od cikorije, posebno kod mladih proljetnih listova, pa je zato pogodna za jelo i sirova i kuhana. Okus cikorije je intenzivno gorak, osobito kod starijih listova, pa se najčešće blanšira ili kuha prije jela.

Evo kratkog pregleda jela za koju je svaka od ove dvije biljke pogodna, kako biste u njima što boljeuživali i izvukli iz njih ono najbolje.

Žutinica:

U salatama s kuhanim jajima, mladim lukom, krumpirom

Kuhana pa začinjena maslinovim uljem i limunom

U fritajama, varivima ili kao dodatak povrtnim jelima

image
/Bridgeman Images Via Afp

Cikorija:

Blanširana i začinjena maslinovim uljem, češnjakom i limunom

U kombinaciji s krumpirom ili slanutkom

U fritajama i juhama

Razlikuju se i po ljekovitim svojstvima pa ako ih planirate koristiti u te svrhe imajte na umu koja se u narodnoj medicini smatra dobrom za koju svrhu.

Žutinica:

Čisti jetru i bubrege

Potpomaže probavu i izlučivanje viška tekućine

Listovi su bogati vitaminima A, C i K

Korijen se koristi za jačanje organizma i poticanje metabolizma

image
Noun/Biosphoto Via Afp

Cikorija:

Izvrstan prebiotik, odnosno hrana za dobre crijevne bakterije

Pomaže radu jetre i žuči

Djeluje blago diuretski i protuupalno

Sušeni korijen se tradicionalno koristi kao zamjena za kavu

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 21:28