Stoljećima je đumbir bio ključni sastojak u kuhinjama jugoistočne Azije, dodajući živost jelima od Kine do Indije, a potom je stigao i u Europu, gdje je jednako snažno obilježio gastronomiju, od Mediterana do Britanije. Također, gotovo jednako dugo zauzima važno mjesto u biljnoj medicini. Pjeskovito obojeni korijen prvi put se spominje u kulinarskom smislu u tradicionalnim kineskim medicinskim tekstovima datiranim oko 1. stoljeća prije Krista piše Daily Mail.
Danas je đumbir i dalje tražen, kako u kulinarstvu tako i u biljnoj medicini. Prava je dvostruka prijetnja: može vas razbuditi ili umiriti želudac. Daily Mail upitao je stručnjake što je toliko posebno u đumbiru i je li on zaista univerzalni lijek protiv tegoba, kako se često tvrdi.
Što je đumbir?
Đumbir koji kupujemo u trgovini zapravo je korijen cvjetnice Zingiber officinale, porijeklom iz jugoistočne Azije. Može se konzumirati na više načina: svjež, osušen, u prahu, ukiseljen ili kuhan kao čaj. Đumbir sadrži obilje minerala potrebnih tijelu za osnovne funkcije: nikotinsku kiselinu (vitamin B), vitamin A, ključan za vid, te vitamin C koji jača imunološki sustav. Također je bogat kalijem, magnezijem, bakrom i vlaknima. No upravo 400 bioaktivnih spojeva, uključujući 40 antioksidansa poput gingerola, čini ga posebno korisnim.
Nutricionistica Grace Williams objašnjava:
„Đumbir tehnički sadrži male količine minerala poput kalija, magnezija, kalcija, željeza, te vitamina C i B vitamina – ali ne u količinama koje znatno doprinose dnevnim potrebama. Njegova prava snaga dolazi iz bioaktivnih spojeva, posebno gingerola i šogaola.”
Kako đumbir ublažava mučninu?
Gingeroli i šogaoli smanjuju osjećaj mučnine blokiranjem prostaglandina, molekula koje u tijelu izazivaju kontrakcije i bol.
Nutricionistica Tracey Randell objašnjava da prostaglandini reguliraju upalu u crijevima, proizvodnju zaštitne sluzi i mišićne kontrakcije. Kada su izvan ravnoteže, javljaju se simptomi poput grčeva, bolova i upale, a đumbir ih može ponovno uravnotežiti, zato je toliko učinkovit kod probavnih tegoba.
Dodaje da prostaglandini uzrokuju i menstrualne grčeve, što šalicu toplog čaja od đumbira čini idealnim rješenjem za vrijeme menstruacije. Gingeroli i šogaoli ubrzavaju pražnjenje želuca, poboljšavaju probavu i blokiraju receptore koji potiču povraćanje. Srećom, osobe koje ne vole okus đumbira ne trebaju ga uzimati mnogo da bi osjetile dobrobit. Studije su potvrdile da je đumbir opći tonik za probavni sustav: smanjuje mučninu i ublažava druge bolne i neugodne želučane poremećaje. Nova studija objavljena ove godine pokazala je da dnevna doza od 2000 mg može poboljšati probavu, potaknuti zdravlje crijeva, smanjiti rizik od raka debelog crijeva te zaštititi od ulkusa kod osoba sa želučanim problemima.
Koji je najbolji način konzumacije?
Đumbir u svom sirovom obliku ima vlaknast, neravan izgled, ali može se koristiti i u prahu, čajevima, pastama, kandiran, ili pečen u kolačima. Randell tvrdi da je sirovi đumbir najbolji izbor:
„Sadrži više hlapivih ulja, pa je učinkovitiji kod mučnine i probavnih tegoba. Brže djeluje, a gingerol je posebno prisutan u svježem korijenu.”
Može li đumbir štititi od sezonskih bolesti i gripe?
Može olakšati simptome poput grlobolje, začepljenosti i mučnine, ali, unatoč svojoj reputaciji, ne može spriječiti infekciju. Nema dokaza da sprječava ili liječi prehladu, gripu, RSV ili COVID-19.
Tko bi trebao izbjegavati đumbir?
Đumbir je općenito siguran za većinu ljudi. Međutim, visoke doze u obliku dodataka prehrani mogu utjecati na lijekove za razrjeđivanje krvi ili regulaciju šećera, pa je potrebno savjetovanje s liječnikom. Williams napominje da osobe pod velikim emocionalnim ili fiziološkim stresom trebaju biti umjerene:
„Koncentrirani sokovi ili sirovi ‘shots’ mogu biti preintenzivni i pogoršati refluks, anksioznost ili iritacije želuca.”
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....