StoryEditorOCM
Savjetidobro je znati

Tikvice vam uvijek istrunu? Sigurno radite ovu grešku, niste jedini. Vidite li da im prijeti kvarenje, ovako postupite

Piše T. S. M.
27. lipnja 2025. - 07:05

Tikvice izgledaju kao povrće koje bi moglo stajati bilo gdje, ali to je zapravo jedna od češćih zabluda vezanih uz to povrće. Kad ih čuvamo na pogrešan način, brzo postaju gnjecave, gube teksturu i okus. Ako želimo da potraju i zadrže svježinu i hrskavost, vrijedi znati nekoliko jednostavnih pravila.

Premda u trgovini i na tržnici stoje na sobnoj temperaturi, tikvice je najbolje čuvati u hladnjaku, jer toplina ubrzava razgradnju pa brzo dolazi do mekšanja i truljenja. Držite ih u donjoj ladici hladanjaka, koja je predviđena za povrće, gdje su temperatura i razina vlage stabilni.

image
Shutterstock

Prije spremanja ih nemojte prati, samo ćete stvoriti višak vlage koji potiče kvarenje. Očistite ih tek neposredno prije upotrebe. Ako su zapakirane u plastičnu vrećicu iz trgovine, izvadite ih i prebacite u platnenu vrećicu ili lagano otvorenu papirnatu vrećicu jer tako mogu "disati“, a višak vlage izlazi van.

Primijetite li da su unatoč mjerama opreza blizu kvarenja, a ne namjeravate ih skuhati, naribajte ih, složite u tanak sloj i zamrznite pa ih potom pospremite u vrećice i držite  zamrzivaču do šest mjeseci. Prije korištenja ih ne morate odmrzavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:25