Krumpir je ekonomičan i hranjiv prilog mnogim jelima, a ako ga znate pripremiti na dobar način, može biti gotovo jednako ukusan kao i odrezak, polpeta, pržena riba ili neko drugo glavno jelo kojem dolazi kao pratnja. No krumpir je također sastavni dio mnogih jela poput variva, gulaša i juha pa vjerojatno nećemo pretjerati zaključujući kako ga velika većina nas jede gotovo svakog dana.
A unatoč tome svemu mnogi griješe pri njegovoj pripremi.
Jedna od osnovnih grešaka vezana je uz sam početak kuhanja - vjerovali ili ne, za neke je prava zagonetka stavlja li se krumpir u hladnu ili kipuću vodu.
Neki vjeruju da će se krumpir brže skuhati ako se ubaci u vrelu vodu jer su primijetili kako voda sporije dolazi do vrenja kad je krumpir u njoj. No, to je pogreška.
Krumpir ide u hladnu vodu, u protivnom će mu se vanjski sloj skuhati dok je sredina još sirova.
Još bi neke stvari trebalo imati na umu, a to su veličina krumpira, temperatura vode i sol. Krumpiri ili komadi krumpira trebaju biti podjednake veličine, voda mora biti dobro zasoljena, a krumpire ne biste smjeli kuhati na najjačoj vatri jer će im se vanjski dio prekuhati i iskrzati i iz njega će se osloboditi previše škroba.
Vodu dobro posolite, ubacite krumpire ili komade krumpira podjednake veličine, poklopite posudu i pričakajte da voda zavrije. Smanjite vatru na umjerenu i kuhajte dok krumpiri nisu dovoljno mekani da ih možete probosti vilicom ili vrhom noža. I to vam je sva mudrost.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....