StoryEditorOCM
Savjetinije stvar u boji!

Velika zabluda o mesu zbog koje su mnogi izbjegavali najukusnije komade: u strahu su birali ovu vrstu, ali pokazalo se...

Piše T. S. M.
5. studenog 2025. - 14:14

Puno je neutemeljenih mitova o hrani, no namirnica uz koju ih se najviše veže najvjerojatnije je meso. Dugo se, naime, ponavljalo da je bijelo meso zdravije od crvenog, a mnogi su, u strahu za zdravlje, toj tezi prilagodili sviju prehranu. Sočne šnicele i bržole su poslali u zaborav i okrenuli se krtim pilećim prsima i bizarno skupim purećim odrescima.

image
Brett Stevens/Connect Images Via Afp

Ukratko, dali su prednost peradi i odrekli se mesa "na četiri noge", odnosno, birali su bijelo umjesto crvenog mesa, vjerujući da rako rade zdraviji izbor.

Je li bolje bijelo ili crveno meso?

Pokazalo se, međutim, kako ta podjela zapravo ne stoji. Iako se piletina i puretina obično smatraju "fit" izborom, stvarna razlika ovisi o vrsti komada i načinu pripreme, a ne o boji mesa.

image
David De Stefano/Connect Images Via Afp

Primjerice, pileća prsa bez kože doista imaju manje masnoće i kolesterola, ali pozicije poput bataka i zabataka mogu imati gotovo jednaku količinu masti kao i nemasni komadi junetine ili teletine. S druge strane, nemasni komadi crvenog mesa, poput filea, buta ili dijelova između lopatice i vrata, mogu biti izvor visokokvalitetnih proteina i željeza bez suvišnih masnoća.

Koje je meso najzdravije?

Na učinak mesa na zdravlje najviše utječe način pripreme. Pečeno, pirjano ili kuhano meso daleko je bolji izbor od prženog ili pečenog na jakoj vatri. Također, mariniranje u maslinovu ulju, limunovu soku i začinskom bilju može smanjiti stvaranje štetnih spojeva koji nastaju pri visokim temperaturama.

image
Debby Lewis-harrison/imagesource/profimedia/Debby Lewis-harrison/imagesource/profimedia

Ukratko, nije stvar u tome je li meso bijelo ili crveno, nego u tome kako ga birate i kako ga pripremate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 16:46