StoryEditorOCM
Savjetinajljepša dekoracija

Za čvrst i postojan šlag kao iz slastičarnice slatkom vrhnju trebate dodati ovaj sastojak. Imamo recept, djeluje čudesno

Piše T. S. M.
21. ožujka 2025. - 08:10

Šlag, odnosno tučeno slatko vrhnje, omiljeni je sastojak slastica zbog svoje lagane, prozračne teksture i ugodnog slatkastog okusa, međutim, ta profinjena dekoracija, koju je slastičar pažljivo istisnuo kroz dekorativnu rupicu slastičarske vrećice lako može postati pravo malo razočaranje. Pod utjecajem neodgovarajuće temperature ili sličnih štetnih čimbenika, šlag će vrlo brzo izgubiti formu pa čak i prijeći u stanje bliže tekućem nego čvrstom.

Srećom, to se može spriječiti, a za to postoji nekoliko načina.

Jedan od njih je stabiliziranje slatkog vrhnja kukutuznim škrobom. Škrob, odnosno škrobno brašno sastojak je nekima poznati i kao gustin, a u slastičarstvu se prvenstveno koristi za izradu kuhanih krema, zgušnjavanje voćnih umaka i popravljanje teksture tijesta, no i kod pripreme šlaga škrob ima svoju ulogu.

Dodate li ga u pravom omjeru i na pravi način slatkom vrhnju, lako ćete dobiti prekrasno čvrst šlag koji danima zadržava svoj oblik. Bilo da vam treba za ukrašavanje slastica, kao dodatak kavi ili vrućoj čokoladi ili možda kao dekoracija voćnoj salati, na ovaj način poboljšan šlag neće vas razočarati ni izgledom, ni okusom, a pritom možete biti sigurni da će se pretvoriti u šlag baš kako treba i uz nešto manje truda nego inače.

Stabilizirani šlag

Sastojci:

250 ml slatkog vrhnja s barem 20 posto mliječne masti
20 g šećera u prahu
5 g škroba
3 ml ekstrakta vanilije

Priprema:

Ohladite zdjelu i pjenjaču u kojoj ćete miksati šlag najmanje 15 minuta u zamrzivaču.

Pomiješajte šećer u prahu i kukuruzni škrob.

Vrhnje počnite mutiti na maloj brzini, postupno povećavajući na srednje jaku. Kad se vrhnje počne zgušnjavati, dodajte šećer i kukuruzni škrob. Miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:17