Ako želite pripremiti mekani, prozračni biskvit koji ostaje nježan i sočan čak i kada se ohladi, vrijeme je da zamijenite maslac jednim drugim sastojkom.
Za razliku od klasičnog biskvita s maslacem, uobičajenog u francuskom i srednjeueropskom slastičarstvu, drugdje se koriste malo drugačije inačice tog temeljnog tijesta, a jednako su dobre, ako ne i bolje od ovog kod nas uobičajenog. Grci, primjerice, u biskvite dodaju maslinovo ulje, dok se u mnogim skandinavskim receptima, masnoće poput ulja ili maslaca uopće se ne koriste, a rezultat su biskviti koji su lagani, ali puni okusa.
Naravno da možete eksperimentirati s maslinovim uljem, koje dizana tijesta čini vrlo sočnima i mekima, ali morat ćete koristiti začine i dodatke jakog okusa poput cimeta, limuna i naranče, kao što Grci rade, kako biste prikrili aromu ulja. Postupite radije kao Skandinavci i vaš će biskvit biti lagan ne samo teksturom, nego i okusom.
Tajna je u tome da se na samom kraju pripreme doda zagrijano slatko vrhnje. Zašto biste to napravili?
Vrhnje omekšava teksturu biskvita i daje mu divnu sočnost. Osim toga, vrhnje bolje veže sastojke i uklanja eventualne grudice brašna te, što je najvažnije od svega, u hladnjaku se ne stvrdnjava kao maslac, pa biskvit ostaje mekan i drugi dan.
Skandinavski biskvit s vrhnjem
Sastojci:
120 g šećera
120 g glatkog brašna
120 ml slatkog vrhnja (zagrijanog na 60–70 °C)
4 jaja
prstohvat soli
vanilija ili naribana korica limuna po želji
Priprema:
Odvojite bjelanjke i žumanjke. Istucite bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg. U drugoj posudi istucite žumanjke sa šećerom dok ne posvijetle i postanu pjenasti.
Žumanjcima u nekoliko navrata dodajte prosijano brašno i nježno ga umiješajte. Zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano promiješajte pazeći da zrak ostane u smjesi.
Na samom kraju, ulijte toplo slatko vrhnje i pažljivo promiješajte dok se sve ne poveže u glatku smjesu.
Izlijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup (ili obložen papirom za pečenje) te je pecite na 170 °C oko 30 minuta ili dok čačkalica kojom ste bocnuli biskvit ne izađe suha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....