Zaprška je gotovo neizostavni sastojak tradicionalnih jela, no modernom je čovjeku, čija je probava načeta stresom i raznoraznim kemikalijama, gotovo neprihvatljiva. No što bi to, recimo, bio grah ili, pak, punjene paprike, bez one mirišljave zaprške koja umak čini onako gustim i ukusnim?
Grozite li se pomisli na vodenast grah i "gluve" punjene paprike, nudimo vam rješenje koje vam neće opteretiti probavu. Tajna je u zdravom sastojku kojeg je uvijek dobro staviti malo više u jelo...
A taj sastojak je povrće. Nije sve jednako prikladno za ovu zadaću, jer može utjecati na okus, no kad je riječ o prosječnom jelu domaće kuhinje tri su sastojka gotovo kao stvorena pa birajte prema svom ukusu ili onome što vam se nađe pri ruci.
Prva opcija vam je luk. Volite li gušća jela, ali izbjegavate zapršku, stavite više luka i pirjajte ga uz dodatak vode, kako bi bio probavljiviji. U ovom će vam slušaju trebati malo više vremena za pripremu jela, ali sav ćete posao oko luka odraditi već u startu.
Druga je opcija krumpir. Dodajte ga u jelo ili ga odvojeno skuhajte, kako vam je lakše. Bitno ga je, kad se skuhao, dobro usitniti pa vratiti u jelo, a zatim još kratko kuhati kako bi se svi sastojci spojili.
Treća je opcija pravi šećer na kraju jer je i najslađa. Mrkva. Postupite s njom na jednak način kao i s krumpirom pa će jelo u koje ste ju dodali poprimiti ugodnu slatakstu aromu, što je dobrodošlo pripremate li jela s rajčicom i sličnim kiselim sastojcima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....