Kad pri ruci imate svježe i kvalitetne odreske, dobar vam je ručak uvijek nadohvat ruke. Međutim, tako je samo u teoriji, jer ako zeznete stvar, završit ćete s obrokom koji biste najradije poslužili najgorem neprijatelju. Suhi, žilavi šniceli mogli bi se naći i na popisu sredstava za mučenje, jer žvakati nije samo izazovno nego i bolno.
Srećom, to se da spriječiti, a jedno od rješenja već imate u hladnjaku, osim ako ste ga bacili u smeće. Mislimo na tekućinu u kojoj se čuvaju kiseli krastavci, jer u njoj se krije sve što vam treba za odličnu salamuru: voda, sol, malo kiseline i začini.
Kako omekšati meso tekućinom od krastavaca
Princip je jednostavan, ulijte preostalu tekućinu iz staklenke u tanjur ili zdjelu, u nju potopite odreske, sve lijepo poklopite i stavite u hladnjak. Nek odstoji barem nekoliko sati, a idealno preko noći. Odresci će upiti dovoljno vlage i okusa da postanu otporniji na pečenje i ostanu mekani čak i ako ih malo "zaboravite" na tavi.
Kad dođe vrijeme za pripremu, odreske izvadite iz salamure i dobro posušite pa ih, ako je riječ o svinjetini, kratko zapecite na jako ugrijanoj tavi. Dodajte malo maslaca, režanj češnjaka i malo začina poput ružmarina ili timijana i smanjite vatru na umjerenu. Za koju minutu imat ćete savršeno sočan i lijepo pečen odrezak.
Ako se, pak, radi o junetini, stavite ih na hladno ulje, dodajte sjeckani češnjak i peršin pa poklopite i pustite da se meso peče na umjerenoj vatri koju minutu, a zatim ga okrenite, ponovno poklopite i maknite s vatre. Iznenadit će vas sočnošću i okusom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....