StoryEditorOCM
Savjetičuda čini za sočnost

Želite mekše odreske? Tajna je u sastojku koji svi bacaju: pravo je blago kad se radi o pripremi mesa, evo što napraviti

Piše T. S. M.
19. studenog 2025. - 07:05

Kad pri ruci imate svježe i kvalitetne odreske, dobar vam je ručak uvijek nadohvat ruke. Međutim, tako je samo u teoriji, jer ako zeznete stvar, završit ćete s obrokom koji biste najradije poslužili najgorem neprijatelju. Suhi, žilavi šniceli mogli bi se naći i  na popisu sredstava za mučenje, jer žvakati nije samo izazovno nego i bolno.

image
Andrey Starostin/alamy/profimedia/Andrey Starostin/alamy/profimedia

Srećom, to se da spriječiti, a jedno od rješenja već imate u hladnjaku, osim ako ste ga bacili u smeće. Mislimo na tekućinu u kojoj se čuvaju kiseli krastavci, jer u njoj se krije sve što vam treba za odličnu salamuru: voda, sol, malo kiseline i začini.

Kako omekšati meso tekućinom od krastavaca

Princip je jednostavan, ulijte preostalu tekućinu iz staklenke u tanjur ili zdjelu, u nju potopite odreske, sve lijepo poklopite i stavite u hladnjak. Nek odstoji barem nekoliko sati, a idealno preko noći. Odresci će upiti dovoljno vlage i okusa da postanu otporniji na pečenje i ostanu mekani čak i ako ih malo "zaboravite" na tavi.

image
Tatjana Baibakova/alamy/profimedia/Tatjana Baibakova/alamy/profimedia

Kad dođe vrijeme za pripremu, odreske izvadite iz salamure i dobro posušite pa ih, ako je riječ o svinjetini, kratko zapecite na jako ugrijanoj tavi. Dodajte malo maslaca, režanj češnjaka i malo začina poput ružmarina ili timijana i smanjite vatru na umjerenu. Za koju minutu imat ćete savršeno sočan i lijepo pečen odrezak.

image
Anton Dobrea/imagebroker/profimedia/Anton Dobrea/imagebroker/profimedia

Ako se, pak, radi o junetini, stavite ih na hladno ulje, dodajte sjeckani češnjak i peršin pa poklopite i pustite da se meso peče na umjerenoj vatri koju minutu, a zatim ga okrenite, ponovno poklopite i maknite s vatre. Iznenadit će vas sočnošću i okusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. studeni 2025 07:21