StoryEditorOCM
Savjetiovo mijenja sve

Znate li dobro skuhati palentu? Uz ovaj će vam trik biti ukusna poput one starinske, dobit ćete savršen prilog ili obrok

Piše T. S. M.
25. siječnja 2025. - 08:15

Palenta, pura, žganci... kako god nazivali ovo jelo, sigurno vam je poznato da se radi od grubo mljevenog kukuruza i vode uz dodatak soli te da ga se može kombinirati s različitim slanim, ali i slatkim dodacima za manje ili više složen, ali uvijek ukusan obrok. Othranila je generacije, smatra se pomalo sirotinjskim jelom, ali i dalje je volimo i rado kuhamo.

No radimo li to na najbolji način?

image
Shutterstock

Ne. Jer koristimo instant krupicu, što rezultat čini drastično drugačijim. Ali što se može, treba se snaći s onim što nam je pri ruci pa, ako je jedino čime raspolažemo instant krupica, ipak možemo iskoristiti poneki mali trik da konačni rezultat učinimo boljim.

Okus, ali i teksturu palente od instant krupice možemo popraviti ako je umjesto u vodi skuhamo u juhi ili u mješavini vode i mlijeka - odaberite prema okusu priloga s kojim ćete je poslužiti nakon što se skuha.

image
Shutterstock

Ako kojim slučajem zaboravite obaviti ovu sitnu, ali bitnu izmjenu, možete izvući još jednog asa iz rukava: u tek skuhanu puru dodajte komadić maslaca i dobro je promiješajte. Bez obzira na to volite li gušću ili rjeđu i s čim je namjeravate poslužiti, maslac će je obogatiti i podići će joj okus.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 03:44