Domaćice, ali isto tako i profesionalni kuhari, stoljećima su se oslanjali na istu saveznicu pri pripremi brojnih manje ili više kompliciranih sastojaka. Na zapršku. Upravo je ona neizostavan dio gotovo svakog domaćeg jela, ali sve je više onih koji se pitaju kako ju uspješno zamijeniti nekim drugim sredstvom za postizanje iste svrhe.
Iako jelu daje puniji okus i gustoću, zaprška ima i svoje loše strane, počevši od činjenice da se teško probavlja pa do toga da povećava kalorijsku vrijednost jela.
Međutim, zaprška ima dostojnu zamjenu i to ne jednu, nego nekoliko njih, s tim da ju svaka manje ili više uspješno oponaša. Jedna od najboljih svakako je takozvana hladna zaprška. Zvuči kao šala, ali hladna zaprška zaista postoji i može vam jako dobro poslužiti.
Kako napraviti hladnu zapršku?
Stvar je zapravo jednostavna, umjesto da brašno pržite na masnoći, dovoljno ga je razmutiti u hladnoj vodi i dodati u jelo. Tako izbjegavate suvišne masnoće, a dobivate željenu gustoću. Okus, naravno, nije postuno isti, jer preprženo brašno ima specifičan okus, ali vi najbolje znate što vam je važnije, okus ili lakša probavljivost i ušteda na kalorijama.
Računajte da su vam za ovaj postupak potrebne dvije žlice brašna i oko 100 do 150 ml vode. Smjesu ulijte u lonac i kuhajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.
Umjesto pšeničnog brašna možete koristiti škrobno, pirovo ili neko drugo brašno od cjelovitih žitarica. Ako se jelo ne zgusne dovoljno, postupak jednostavno ponovite, a ako vam kalorije nisu bitne, umjesto vode možete koristiti vrhnje, kiselo ili slatko, kako vam je draže.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....