Zobene pahuljice mnogima su jedna od najzgodnijih opcija za doručak, a otkad su postale popularne na društvenim mrežama, također su jedna od omiljenih. Zahvaljujući dodacima poput kokosovog mlijeka, džema, čokolade i maslaca od orašastih plodova, nekoć skromno jelo pretvorilo se u poslasticu koja vam je vjerojatno dobro poznata pod imenom overnight oats.
Međutim, ta zdjelica užitka koja najčešće uključuje i neodoljivu hrskavu koricu od čokolade daleko je od zdrave i pomalo asketske zobene kašice koju nam preporučuju nutricionisti i liječnici imajući na umu brojne benefite tog pomalo priprostog jela, od kontrole šećera i kolesterola do poticanja probave i mršavljenja.
Srećom, dosadnjikave zobene pahuljice mogu postati puno ukusnije čak i bez dodataka koji im podižu kalorijsku vrijednost. Sve što trebate napraviti s pahuljicama prije nego ih skuhate ili prelijete mlijekom je lagano ih tostirati u suhoj tavi uz često miješanje ili ih zapeći u pećnici na umjerenoj temperaturi.
Zahvaljujući ovom koraku, dogodit će se Maillardova reakcija između šećera i proteina koje zobene pahuljice prirodno sadrže, a vaš će doručak dobiti orašasti, gotovo karamelasti okus. Ako vas kalorije ne zabrinjavaju, ali biste ipak željeli bolji okus ove jednostavne namirnice, pahuljicama prilikom tostiranja ili pečenja u pećnici dodajte malo maslaca ili kokosovog ulja i po želji malo cimeta - postat će još ukusnije i hrskavije, onako na tragu omiljene granole, ali bez suvišnog šećera.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....