StoryEditorOCM
Savjetibez šećera i kalorija

Zobene pahuljice spas su za zdravlje, ali malo su dosadne. Ovo će im znatno podići okus, a baš ništa im ne treba dodati

Piše T. S. M.
16. siječnja 2025. - 07:05

Zobene pahuljice mnogima su jedna od najzgodnijih opcija za doručak, a otkad su postale popularne na društvenim mrežama, također su jedna od omiljenih. Zahvaljujući dodacima poput kokosovog mlijeka, džema, čokolade i maslaca od orašastih plodova, nekoć skromno jelo pretvorilo se u poslasticu koja vam je vjerojatno dobro poznata pod imenom overnight oats.

Međutim, ta zdjelica užitka koja najčešće uključuje i neodoljivu hrskavu koricu od čokolade daleko je od zdrave i pomalo asketske zobene kašice koju nam preporučuju nutricionisti i liječnici imajući na umu brojne benefite tog pomalo priprostog jela, od kontrole šećera i kolesterola do poticanja probave i mršavljenja.

image

Oatmeal on spoon.


VOISIN/PHANIE (Photo by VOISIN/Phanie/Phanie via AFP)

Voisin/Phanie Via Afp

Srećom, dosadnjikave zobene pahuljice mogu postati puno ukusnije čak i bez dodataka koji im podižu kalorijsku vrijednost. Sve što trebate napraviti s pahuljicama prije nego ih skuhate ili prelijete mlijekom je lagano ih tostirati u suhoj tavi uz često miješanje ili ih zapeći u pećnici na umjerenoj temperaturi.

image
Shutterstock

Zahvaljujući ovom koraku, dogodit će se Maillardova reakcija između šećera i proteina koje zobene pahuljice prirodno sadrže, a vaš će doručak dobiti orašasti, gotovo karamelasti okus. Ako vas kalorije ne zabrinjavaju, ali biste ipak željeli bolji okus ove jednostavne namirnice, pahuljicama prilikom tostiranja ili pečenja u pećnici dodajte malo maslaca ili kokosovog ulja i po želji malo cimeta - postat će još ukusnije i hrskavije, onako na tragu omiljene granole, ali bez suvišnog šećera.

image
Magdalena Niemczyk - Elanart/Connect Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 16:58