Jede vam se nešto jušno, s okusom mora, a dosta vam je riblje juhe, buzare i brujeta? Nikakav problem, mediteranske kužine pune su odličnih rješenja. Samo se treba otisnuti na neke nove obale. Recimo, španjolske.
U Kataloniji se priprema jako ukusno jelo nalik brujetu, a zove se zarzuela, što u prijevodu označava vrstu operete s tradicionalnom španjolskom glazbom i savršeno odgovara ovom jelu koje okuplja bogatstvo mediteranskih okusa u jednom tanjuru.
Obično se priprema od različitih vrsta ribe i plodova mora koje se kuhaju u gustoj juhi na bazi rajčice i bijelog vina. Ponekad se u juhu dodaje i malo šafrana, koji okusu daje posebnu notu, te mljeveni bademi koji jelo dodatno obogaćuju i lagano zgušnjavaju. Iako zbog sastojaka i načina pripreme dijeli sličnosti s francuskom bouillabaisse, zarzuela ima svoju jedinstvenu aromu.
Priprema se u dubokoj tavi ili posudi za pečenje, a plodovi mora dodaju se postupno, kako bi se svi pravilno skuhali, a da se ni jedan ne prekuha. Recept je vrlo prilagodljiv, pa ga slobodno oblikujte prema onome što imate pri ruci i vlastitom ukusu.
Zarzuela od ribe i morskih plodova
Sastojci:
600 g bijele ribe
300 g škampa ili kozica
300 g dagnji
200 g lignji
100 g sjeckanih pelata
100 ml maslinovog ulja
100 ml bijelog vina
100 ml ribljeg temeljca (ili vode)
1 luk
2 češnja češnjaka
30 g blanširanih i mljevenih badema
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica krušnih mrvica
½ žličice mljevene paprike
prstohvat šafrana
sjeckani peršin
korica limuna
sol, papar
Priprema:
Očistite i narežite ribu na veće komade. Dagnje operite i stavite ih u lonac s malo vode dok se ne otvore, pa ih očistite i ostavite sa strane (vodu sačuvajte i procijedite). Na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckanu kapulu dok ne postane staklasta.
Dodajte nasjeckani češnjak, lignje narezane na kolutiće i pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte mljevene bademe, krušne mrvice, rajčicu, pelate, vino i riblji temeljac. Dodajte šafran, mljevenu papriku, sol i papar. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.
Dodajte komade ribe i kuhajte još 10 minuta, zatim ubacite škampe i dagnje te kuhajte još 5 minuta pa maknite s vatre. Na kraju pospite peršinom i limunovom koricom pa ostavite poklopljeno nekoliko minuta da se okusi povežu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....