StoryEditorOCM
SlanoPočele su

Artičoke su opet ‘po zlato‘. Mnogi vjeruju da toliko vrijede jer čuvaju zdravlje i potiču probavu. Evo starinskog recepta

Piše T. S. M.
23. travnja 2025. - 10:37

Upravo je započela sezona artičoka, jednog od najzdravijih i najcjenjenijih proljetnih plodova. Ovo iznimno nutritivno bogato povrće obiluje vlaknima, antioksidansima i vitaminima (najviše ima folne kiseline, vitamina B, C i K, magnezija, kalija i željeza), a osobito se ističe svojom sposobnošću poticanja probave i detoksikacije organizma jer poboljšava rad jetre i žuči. Tražite li idealnu spizu koja će vas ‘refat‘ nakon duge zime i blagdanskog pretjerivanja, posegnite za artičokima. 

U Dalmaciji su artičoke izuzetno omiljene  ne samo zbog svog bogatog okusa, već i zato što se savršeno uklapaju u mediteranski način prehrane. Bilo da se pripremaju punjene, u varivima ili kao prilog, artičoke su prava proljetna delikatesa.

Nažalost, status delikatese ne zaslužuju samo bogatim sastavom i nezaboravnim okusom nego i cijenom. Da, artičoke su i ove godine po zlato: komad ćete teško pronaći po cijeni ispod eura. Međutim, oni koji za njima posežu zbog zdravlja ili ne mogu zamisliti proljeće bez bar jedne dobre teće mladih biži s artičokima (i po mogućnosti bobom), pristat će platiti i tu nepopularnu cijenu.

Punjene artičoke s bižima i bobom

Sastojci:

400 g očišćenog boba
400 g očeišćenog graška
4 žlice krušnih mrvica
4 žlice ribanog parmezana
6 artičoka
2 režnja češnjaka
1 jaje
1/2 vezice peršina
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Očistite artičoke, maknite im vanjske listove i potopite ih u vodu dok ne pripremite nadjev.

Skuhajte jaje utvrdo pa ga zgnječite. Dodajte mu sitno nasjeckani češnjak, peršin, krušne mrvice, parmezan, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro izmiješajte pa nadjev utisnite između listova artičoke.

Na dno većeg lonca stavite malo maslinovog ulja, na njega dodajte bob i grašak pa na njih posložite punjene artičoke. Dolijte toliko vode koliko je potrebno da su artičoke potopljene. Ako vam je ostalo nadjeva, ubacite ga u lonac i pokrijte ga. Zakuhajte, smanjite vatru, poklopite lonac na pola i kuhajte oko 45 minuta, odnosno dok sve nije mekano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 15:02