Zelene mahune, odnosno fažoleti, mnogima su najdraži kad se lešaju, dobro začine i posluže kao salata. Pri tome im nije osobito važno je li ta salata topla ili hladna, bitno im je samo da su sastojci friški, kvalitetni i dobro odmjereni jer u dobrj salati, kao što je poznato, niti jedan okus ne smije stršiti.
Odlučite li se danas pripremiti salatu od mahuna, navijamo da, u skladu s vremenskim neprilikama, bude topla. Ako ćete se držati recepta koji vam predlažemo, fažoletima ćete dodati i rajčice, najboje one smišne male sorte cherry, kao i svježe (i krupno!) ribani parmezan. Bonus dodatak u skladu s neočekivano svježom burom bit će panceta i to hrskavo prepržena.
Otkrit ćemo vam i jedan zgodan trik za najbolju salatu od fažoleta: čim se malo prokuhaju, otprilike 3-4 minute, mahune trebate prebaciti u zdjelu s ledeno hladnom vodom (dobro je ubaciti koju kockiculeda, jer kad pišemo ledeno hladna to i mislimo). Šokantan tretman utjecat će na teksturu i boju povrća, pa će mahune biti ugodno hrskave i imat će lijepu nijansu zelene boje.
Sad se vjerojatno pitate kako ova salata može biti topla, ako su mahune plivale u ledenoj vodi. Pitanje vam je na mjestu, ali odgovor ćete morati otkriti sami u receptu koji slijedi.
Topla salata od mahuna
Sastojci:
400 g zelenih mahuna
200 g cherry rajčica
100 g slanine
50 g parmezana
30 ml maslinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa
sol, papar
Priprema:
Zelenim mahunama odrežite vrhove i blanširajte ih u kipućoj posoljenoj vodi 3 do 4 minute, tako da omekšaju, ali ostanu hrskave. Odmah ih prebacite u zdjelu vrlo hladne vode kako bi zadržale boju i teksturu, a zatim ih dobro ocijedite.
Slaninu narežite na tanke trakice i popržite na suhoj tavi dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Izvadite je na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće.
Cherry rajčice prerežite na polovice i kratko ih prepržite na istoj tavi u kojoj se pekla slanina, samo minutu–dvije, da lagano omekšaju i puste sok.
U velikoj zdjeli pomiješajte mahune, rajčice i slaninu. Dodajte maslinovo ulje i balzamični ocat, posolite i popaprite po ukusu. Lagano promiješajte i pospite svježe naribanim parmezanom.
Poslužite još toplo, kao predjelo ili lagani obrok.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....