StoryEditorOCM
Slanoprobajte ovako

Bolje fažolete na salatu još niste jeli! Tajna je u vodi, ali ne bilo kakvoj, ovo mijenja sve. A ovaj bonus sastojak...

Piše T. S. M.
10. srpnja 2025. - 08:10

Zelene mahune, odnosno fažoleti, mnogima su najdraži kad se lešaju, dobro začine i posluže kao salata. Pri tome im nije osobito važno je li ta salata topla ili hladna, bitno im je samo da su sastojci friški, kvalitetni i dobro odmjereni jer u dobrj salati, kao što je poznato, niti jedan okus ne smije stršiti.

Odlučite li se danas pripremiti salatu od mahuna, navijamo da, u skladu s vremenskim neprilikama, bude topla. Ako ćete se držati recepta koji vam predlažemo, fažoletima ćete dodati i rajčice, najboje one smišne male sorte cherry, kao i svježe (i krupno!) ribani parmezan. Bonus dodatak u skladu s neočekivano svježom burom bit će panceta i to hrskavo prepržena.

Otkrit ćemo vam i jedan zgodan trik za najbolju salatu od fažoleta: čim se malo prokuhaju, otprilike 3-4 minute, mahune trebate prebaciti u zdjelu s ledeno hladnom vodom (dobro je ubaciti koju kockiculeda, jer kad pišemo ledeno hladna to i mislimo). Šokantan tretman utjecat će na teksturu i boju povrća, pa će mahune biti ugodno hrskave i imat će lijepu nijansu zelene boje.

Sad se vjerojatno pitate kako ova salata može biti topla, ako su mahune plivale u ledenoj vodi. Pitanje vam je na mjestu, ali odgovor ćete morati otkriti sami u receptu koji slijedi.

Topla salata od mahuna

Sastojci:

400 g zelenih mahuna
200 g cherry rajčica
100 g slanine
50 g parmezana 
30 ml maslinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa
sol, papar

Priprema:

Zelenim mahunama odrežite vrhove i blanširajte ih u kipućoj posoljenoj vodi 3 do 4 minute, tako da omekšaju, ali ostanu hrskave. Odmah ih prebacite u zdjelu vrlo hladne vode kako bi zadržale boju i teksturu, a zatim ih dobro ocijedite.

Slaninu narežite na tanke trakice i popržite na suhoj tavi dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Izvadite je na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće.

Cherry rajčice prerežite na polovice i kratko ih prepržite na istoj tavi u kojoj se pekla slanina, samo minutu–dvije, da lagano omekšaju i puste sok.

U velikoj zdjeli pomiješajte mahune, rajčice i slaninu. Dodajte maslinovo ulje i balzamični ocat, posolite i popaprite po ukusu. Lagano promiješajte i pospite svježe naribanim parmezanom.

Poslužite još toplo, kao predjelo ili lagani obrok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 05:21