StoryEditorOCM
SlanoKUHANA I PEČENA

Dalmatinka koju smo zavoljeli u Masterchefu kuha odlično zdravo jelo! Spušta kolesterol i čuva srce, evo kako ga radi

Piše P. M.
15. studenog 2025. - 10:15

Sjećate li se Ane Antunović, djevojke s Pelješca, koja je javnost oduševila u popularnom Masterchefu? Nije osvojila glavnu nagradu, ali svi su vidjeli s koliko strasti ova djevojka iz Kune kuha. Iako je u emisiji bila kandidat prije punih sedam godina, mnogi i dandanas prate što radi. Ana je, naime, u međuvremenu postala jedna od najprepoznatljivijih mladih gastro influencerica u Hrvatskoj. Iako živi u Zagrebu, često dolazi u rodni kraj i nikad nije daleko od teće!

image

Ana Antunović nikad nije daleko od teće - sa svojim prijateljima u Kuni na Pelješcu

 

Nikola Vilić/Cropix

Njezin Instagram profil "Kuhana i Pečena” prati skoro 80 tisuća ljudi, a impresivan broj pratitelja njezine videopriče i recepte pozorno prati i na drugim društvenim mrežama.

Budući da Ana nije pretenciozna i kuha jela čije sastojke ima svako prosječno kućanstvo i daje jednostavne upute, nije ni čudo da je postala tako popularna.

Sezona je variva, a ljudi posebno hvale njezino varivo od leće i to zato što ne traži puno vremena ni kulinarske vještine, a pritom je leća puna proteina i odlična alternativa mesu. Jako je zasitna, a pritom ima malo kalorija, što je čini idealno za sve koji vole fino jesti, a ne debljati se.

Usto, sadrži željezo, folnu kiselinu, magnezij, kalij i vitamine B skupine i, jako važno, redovita konzumacija može pomoći smanjiti loš kolesterol i podržati zdravlje srca.

Bacimo se na posao!

Leća za 4 osobe

Sastojci

200 g zelene leće (prethodno namočene oko 1 sat)
2 mrkve
1 ljubičasti luk
1 crvena kapula
1 poriluk (umjesto poriluka može i tikvica, balancana ili špinat)
1 žličica crvene slatke paprike
1 žličica zelenog currya (po želji)
sol, papar

Priprema

Narežite mrkve, crvenu kapulu i krumpir pa ih pirjajte u posudi dok ne omekšaju. Dodajte narezani poriluk i kratko ga propirjajte.

Ubacite namočenu leću pa sve podlijte vodom ili temeljcem. Dodajte crvenu papriku i curry (ako ga koristite). Kuhajte prema vrsti leće: crvenu i žutu oko 20 minuta, zelenu i smeđu oko 40 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte sol i papar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 02:07