Jedan od simbola proljeća, kad je o hrani riječ, su slasne, hrskave, pikantne rotkvice, malene okruglaste bombice okusa i zdravih sastojaka. Oduvijek su se smatrale ljekovitima i to s punim pravom, jer prema novijim istraživanjima imaju pozitivno djelovanje na niz funkcija i otklanjaju ili ublažavaju različite probleme. Pokazalo se kako rotkvice mogu pomoći kod tegoba s kožom, ojačati imunitet, pomoći kod reguliranja šećera u krvi i visokog tlaka te kod problema sa srcem i dišnim putevima. Poboljšavaju rad jetre i moćan su antioksidans, pomažu pri detoksikaciji i jačaju probavni sustav. Imaju čak i antikancerogena svojstva. Pa zašto ih onda češće ne jedete?
Nudimo vam recept za jako ukusnu salatu s rotkvicama, jednu od najpopularnijih salata u Poljskoj. Priprema se s krastavcima i kiselim vrhnjem, kremasta je i dobro ide uz većinu jela, posebice uz meso s roštilja.
Prema legendi bila je omiljeno jelo talijanske princeze udane za poljskog kralja Sigismunda I. u 16. stoljeću. Jelo joj je izazvalo čežnju za domom i tugu, čime se objašnjava neobično ime ovog jela - mizeria, odnosno bijeda.
No osim ako ste talijanska princeza koju hvata teška nostalgija, ova bi vam salata mogla izazvati samo radost. A možda i poneki od gore spomenutih zdravstvenih benefita...
Mizeria
Sastojci:
125 g kiselog vrhnja
5 rotkvica
1 krastavac salatar
½ limuna
svježi kopar
sol, papar
Priprema:
Oštrim nožem narežite na tanke ploške krastavac i rotkvice te ih pospite solju i stavite ih u cjedilo. Ostavite ih da stoje 10-15 minuta pa ih osuštite i prebacite u zdjelu za posluživanje.
Pomiješajte kiselo vrhnje, sok od limuna i papar. Prelijte preljev preko povrća i promiješajte sastojke pa ukrasite salatu svježim koprom i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....