StoryEditorOCM
Slanolakše ne može

Domaća pasata od rajčice: napravite vlastitu i vaši umaci će zablistati! Daleko je zdravija i kvalitetnija od kupovne

Piše K. V.
26. kolovoza 2025. - 07:05

Kraj ljeta tradicionalno je vrijeme za preradu rajčica, možda jer u vremenima prije intenzivnog uzgoja, plastenika i grijanja upravo tada su i dozrijevale. Za umake trebamo zrele, sočne rajčice koje su upile mnogo sunca i razvile bogatu aromu. U suprotnom možemo dodavati i šećera i soli do besvijesti, ali ono što priroda i sunce daju ne može se nadoknaditi. Osim toga, vrućine su malo pale, dani skratili pa i ljetne aktvinosti. Ako volite domaću spizu i vodite računa koje namirnice koristite svakako se okušajte u izradi domaće pasirane rajčice. Vjerujte, nećete požaliti jer i okus i kvaliteta su neusporedivi. Postupak je zapravo jako jednostavan, premda traži nešto truda i vremena. Ali to se sve isplati kad usred zime otvorite bocu vlastitog proizvoda i ulijete u omiljeni umak.

image
Shutterstock

Pasata se pravi u principu od jednog sastojka, a to su rajčice. Mnogi recepti uključuju dodavanje soli i šećera, no mi to smatramo suvišnim jer pasata je dodatak jelu i želite čisti okus rajčice koji će se uklopiti u jelo koje kuhate, a čije okuse ćete svakako naknadno balansirati. Ako ipak želite dodati sol i šećer, oni se dodaju u postotcima koje smo naveli u receptu. 

image
Privatni album

Sol i šećer se dodaju u ukuhan umak pa se količina odnosi na količinu ukuhanog umaka i dodaju se na kraju.

Kako smo već spomenuli, da bi umak bio uspješan rajčica mora biti dobra. Nažalost, tržište je preplavljeno hibridnim sortama koje su lijepog izgleda i rodne, ali te su osobine platile okusom. Domaće, starinske pome možete pronaći izravno kod proizvođača na tržnici ili preko društvenih mreža iako je i to često uzaludna potraga. Tada je najbolje da nabavite šljivare koje možete kombinirati sa slatkim cherry rajčicama za još arome. 

image
Privatni album

Za pripremu pasirane rajčice trebat će vam pasirka koja je na tržištu lako dostupna. Ako je nemate u planu nabavljati, možete se poslužiti i kuhinjskom cjediljkom i žlicom, ali to je dosta mukotrpan posao na ovu količinu rajčice. 

Domaća pasirana rajčica

Sastojci

10 kg rajčice
0,5 % soli
1 % šećera

Priprema

Rajčice operite, razrežite na proizvoljne komade, svaki provjerite i odstranite oštećene i sumnjive dijelove. Možda zvuči smiješno, ali ako vam je štogod sumnjivo koristite i njuh jer i najmanja zalutala količina trule rajčice može svojim okusom uništiti sav trud.

Rajčice stavite u dovoljno velik lonac na umjerenu vatru, poklopite i kuhajte dok ne omekšaju i kožica se razdvoji. Tada su spremne za pasiranje pa ih pasirajte, a propasiranu tekućinu ponovo vratite u lonac i kuhajte dok se ne reducira na 50 % početne količine.

Reducirati je možete i manje, ali proizvod je bolji ako je koncentriraniji. Vruću pasatu punite u sterilizirane boce i zatvorite ih čepom. Ovdje smo pisali kako efikasno konzervirati zimnicu.

Čuvajte na tamnom mjestu, a jednom otvorenu bocu pasate držite u frižideru i potrošite u kratkom vremenu, stoga je bolje pakirati je u manje boce. Od ove količine možete dobiti 3 l domaće pasirane rajčice, ali to ovisi i o vrsti rajčice i o tome koliko ćete reducirati, pa svakako pripremite koju bočicu više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 18:07