Jedna od najpopularnijih varijanti poznate talijanske tjestenine su cannelloni s ricottom i špinatom. No, tikvice se čine odlična sezonska zamjena za špinat jer se fino uklapaju u ostale sastojke. Osim što je ukusno i privlačno, ovo jelo zaista nije komplicirano za pripremu pa ga svakako uzmite u obzir pri planiranju vaših ljetnih ručkova!
S obzirom da je sezona rajčica u punom jeku, svakako predlažemo da koristite svježe. Birajte one s manje sjemenki i tekućine. Ako ipak niste u mogućnosti koristiti svježe, smanjite količinu rajčice na 800 g. Ricottu možete zamijeniti nekim sličnim sirom, poput naše skute ili blagog svježeg sira. Umjesto suhih cannellona možete koristiti svježe lazanje u koje ćete zarolati punjenje, a ako želite elegantno napuniti cannellone koristite dresir vrećicu!
Cannelloni s tikvicama i ricottom
Sastojci
250 g suhih cannellona
2 kugle mozzarelle
parmezan
Šalša:
1kg rajčice
1 luk
češnjak
bosiljak, origano, timijan
sol
maslinovo ulje
Nadjev:
500 g ricotte
30 g parmezana
1 tikvica
1 jaje
1 češanj češnjaka
muškatni oraščić
sol
Priprema:
Prvo pripremite šalšu na svoj omiljeni ili sljedeći način. Na maslinovom ulju prodinstajte sjeckani luk pazeći da ne zagori i da se u potpunosti zastakli. Dodajte usitnjeni češnjak u količini po ukusu (3 - 4 češnja) i kad zamiriše dodajte rajčice. Ako koristite svježe prethodno ih ogulite i po mogućnosti odstranite sjemenke. Kuhajte dok ne ispari tekućina. Ako dodajte začinsko bilje, prvo dodajte origano i timijan, a na samom kraju bosiljak, koji svakako nemojte izostaviti!
Za punjenje prvo naribajte tikvicu i posolite da pusti vodu. U zdjeli razradite jaje, dodajte ricottu i začine te sve sjedinite. Dodajte ocijeđenu tikvicu. Upalite pećnicu na 180 °C i punite cannelone.
Dno prikladne vatrostalne posude prvo namažite šalšom, zatim slažite napunjenu tjesteninu. Ravnomjerno rasporedite šalšu preko cannellona i stavite peći poklopljeno poklopcem ili aluminijskom folijom 30 min. Nakon toga posudu izvadite i po vrhu složite mozzarellu narezanu na kriške. Vratite peći otkriveno dok složenac ne poprimi zlatno smeđu koricu, otprilike 15-ak minuta. Prije jela pričekajte 10 - 15min. da jelo otpočine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....