Fažoleti na salatu jedno su od omiljenih ljetnih jela u Dalmaciji, ali i šire, jer jedu se na cijelom Mediteranu, s tim da svaka nacija, ma bolje reći svaka regija, ima svoj omiljeni način za pripremu. I dok se dalmatinska salata od fažoleta satoji od zelenih mahuna, češnjaka, maslinovog ulja, octa, te eventualno sjeckanog peršina, drugdje se u slične salate dodaju pinjoli, bademi, krumpiri, rajčoce, sir...
Donosimo vam ideju za osvježavajuću i hranjivu salatu od tog zdravog povrća za koju nam recept stiže iz talijanske regije Ligurije. Sastoji se od fažoleta, krumpira i rajčice, a može poslužiti kao lagano glavno jelo ili prilog uz ribu, meso ili jaja.
Poseban okus daje joj senf, sastojak kojeg se možda ne biste sjetili spojiti s fažoletima, ali kad se s njima kombinira na ovakav način, rezultat je pravi specijalitet.
Salata od mahuna
Sastojci
400 g zelenih mahuna
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
1 žličica senfa
3 krumpira
2 režnja češnjaka
1 rajčica
pinjoli ili bademi
svježi peršin
sol, papar
Priprema
Operite mahune, odstranite im vrhove i kratko ih blanširajte u slanoj kipućoj vodi (oko 5–6 minuta), zatim ih odmah prebacite u hladnu vodu.
Ogulite i narežite krumpire na kocke pa ih skuhajte dok ne omekšaju, ali da ostanu čvrsti (oko 10–12 minuta).
Rajčicu operite i narežite na manje komade. Češnjak i peršin nasjeckajte. Pinjole ili badem tostirajte na suhoj tavi.
U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, ocat i senf. Začinite solju i paprom po ukusu.
U većoj zdjeli pomiješajte mahune, krumpir, rajčicu, češnjak i pinjole. Prelijte pripremljenim preljevom, sve lagano promiješajte i pospite svježim peršinom.
Poslužite mlako ili hladno, kao prilog ili lagano glavno jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....