Ponekad nam se jednostavno ne da kuhati, ali to ne znači da nam je skupa s voljom za kužinavanjem isparila i želja za spizom. Kad vam dođe takav trenutak, sjetite se da postoje jela poput ovog za koij vam u nastavku donosimo recept. Mislimo na pitu s povrćem.
Jasno, sličnu biste pitu mogli napraviti na klasičan način, koristeći gotove kore za savijače, ali recept koji ćemo vam otkriti ima određenu prednost pred pitama pripremljenima na takav način. U ovom se slučaju uopće ne koriste kore, zapravo uopće se ne koristi brašno, osim u vrlo širokom smislu (ako možete samljevene zobene pahuljice kontati pod brašno).
A zašto biste uopće zamijenili kore zobenim pahuljicama? Dva su razloga: prvi je taj što ovaj potez olakšava pripremu, a drugi je taj što su zobene zdravije od brašna, a kako imaju niži glikemijski indeks, ne uzrokuju nagli skok šećera u krvi.
Ista se pita osim s tikvicama može napraviti i sa špinatom, karameliziranim lukom ili blitvom, ali mi smo u prodavaonicama povrća primijetili mlade tikvice pa su nam one ipak malo draži izbor.
Fit pita s tikvicama
Sastojci:
200 ml jogurta
150–200 g tikvica
150 g svježeg sira
120 g zobenih pahuljica
1 žlica maslinova ulja
2 jaja
1-2 režnja češnjaka (po želji)
1 vrećica ribanog parmezana (75 g)
1/2 vrećice praška za pecivo
sjeckani peršin, kopar ili neki drugi začin
sol, papar
Priprema:
Naribajte tikvice, lagano ih posolite i ostavite da odstoje 10 minuta. Zatim ih dobro ocijedite, najbolje pomoću čiste kuhinjske krpe.
Sameljite zobene pahuljice u brašno. U većoj zdjeli sjedinite sve sastojke: samljevene zobene pahuljice, svježi sir, parmezan, jaja, prašak za pecivo, maslinovo ulje, sol, jogurt, naribani češnjak i nasjeckano začinsko bilje te ocijeđene tikvice. Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Po želji pospite malo sezama po vrhu. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite pitu dok ne poprimi zlatnosmeđu boju, otprilike 25–30 minuta, ovisno o jačini pećnice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....