Salata od krumpira jedno je od jela koja svi volimo, a lijepo se slaže uz pečeno meso i ribu, ali i uz laganija jela, poput povrća na žaru. Poželite li ovo omiljeno jelo podići na novu razinu, nudimo vam način da klasičnoj salati od krumpira dodate i ono nešto... je ne sais quoi. Francuska salata od krumpira priprema se na malo drugačiji način, a toliko je dobra da će vas svi pitati kako ste uspjeli napraviti toliko ukusan prilog.
Ono što kod nje osobito oduševljava je to što je kremasta, a ne sadrži ni majonezu ni vrhnje. Pitate li se kako je to moguće, odgovor je jednostavan: stvar je u krumpiru.
Za pripremu ove salate koristi se mladi krumpir, a kada se pravilno skuha i oguli, njegov će se mekani vanjski sloj pun škroba stopiti s maslinovim uljem u emulziju koja jelu daje neodoljiv kremasti osjećaj.
Upravo to što u ovu salatu ne idu ni majoneza ni vrhnje čini je idealnom za prigode u kojima hrana dulje stoji izvan hladnjaka, primjerice za piknike, roštilje i druženja u prirodi.
Dodatni trik za još bolji okus je odvojiti dio octa namijenjenog preljevu pa ga odmah preliti po krumpiru, dok je još vruć, kako bi ga bolje upio. Nadalje, u francusku salatu od krumpira neizostavno se dodaje puno začinskog bilja - od peršina, preko kopra i mladog luka do estragona (možete ga zamijeniti dodatnom količinom spomenutih začina ili s malo ružmarina, timijana ili limunske metvice). Rezultat je salata koja naprosto pršti od okusa.
Francuska salata od krumpira
Sastojci:
1,5 kg mladog krumpira
120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
60 g svježeg peršina
60 g svježeg kopra
60 g svježeg estragona
60 ml Dijon senfa
6 žlica bijelog vinskog octa
4 češnja češnjaka
4 mlada luka
sol, papar
Priprema:
Krumpire narežite na četvrtine pa ih skuhajte u dobro posoljenoj vodi.
U međuvremenu, pomiješajte usitnjeni češnjak, maslinovo ulje, senf, papar, 4 žlice octa i 2 žličice soli.
Ocijedite krumpire i rasporedite ih na lim obložen papirom za pečenje. Prelijte ih s preostale 2 žlice octa i ostavite da se hlade 5 minuta.
Premjestite krumpire u veliku zdjelu i prelijte ih preljevom, zatim im dodajte malo papra te nasjeckani mladi luk, peršin, kopar i estragon. Dobro promiješajte i kušajte pa po potrebi dodajte još octa ili soli.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....