StoryEditorOCM
SlanoSalade paysanne

Francuska ‘seljačka‘ salata od krumpira uspješno zamjenjuje cijeli obrok, spasit će vas kad vam se ne da raditi ručak

Piše T. S. M.
27. lipnja 2025. - 12:57

Francuzi možda nemaju francusku salatu, ali zato imaju dobrih, ukusnih i zasitnih salata koliko se samo poželjeti može. Za neke od njih sigurno znate, kao za popularnu salad nicoise, a za neke još niste čuli.

Što je šteta, jer među njima ima odličnih rješenja za dane kad nam se jednostavno ne da kuhati ručak. Kao recimo u jeku toplinskog vala.

U skladu s tim, predstavljamo vam jednu odličnu francusku salatu od krumpira. Nosi naziv salade paysanne, odnosno seljačka salata i poprilično je puna sastojaka oko kojih nema puno posla, a jamče sitost i užitak u jelu.

Seljačka salata (Salade paysanne)

Sastojci

1 glavica salate
3 krumpira
150 g dimljene slanine 
1 luk
2  jaja
60 g sira (npr. comté ili gruyère)
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
1 žličica senfa
malo nasjeckanog svježeg peršina
sol, papar

Priprema

Krumpire narežite na kockice pa ih kuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Dok se kuhaju, stavite jaja u isti lonac tijekom zadnjih 10 minuta kuhanja. Nakon kuhanja ohladite jaja u hladnoj vodi, ogulite ih i narežite na četvrtine.

Na tavi popržite slaninu narezanu na kockice dok ne postane hrskava. Luk narežite na tanke ploške.

Pripremite preljev: pomiješajte maslinovo ulje, ocat, senf, sol i papar.

U velikoj zdjeli pomiješajte natrganu salatu, kuhani krumpir, jaja, slaninu, luk i sir. Prelijte preljevom i sve pažljivo promiješajte.

Na kraju pospite nasjeckanim peršinom i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 14:13