Francuzi možda nemaju francusku salatu, ali zato imaju dobrih, ukusnih i zasitnih salata koliko se samo poželjeti može. Za neke od njih sigurno znate, kao za popularnu salad nicoise, a za neke još niste čuli.
Što je šteta, jer među njima ima odličnih rješenja za dane kad nam se jednostavno ne da kuhati ručak. Kao recimo u jeku toplinskog vala.
U skladu s tim, predstavljamo vam jednu odličnu francusku salatu od krumpira. Nosi naziv salade paysanne, odnosno seljačka salata i poprilično je puna sastojaka oko kojih nema puno posla, a jamče sitost i užitak u jelu.
Seljačka salata (Salade paysanne)
Sastojci
1 glavica salate
3 krumpira
150 g dimljene slanine
1 luk
2 jaja
60 g sira (npr. comté ili gruyère)
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
1 žličica senfa
malo nasjeckanog svježeg peršina
sol, papar
Priprema
Krumpire narežite na kockice pa ih kuhajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Dok se kuhaju, stavite jaja u isti lonac tijekom zadnjih 10 minuta kuhanja. Nakon kuhanja ohladite jaja u hladnoj vodi, ogulite ih i narežite na četvrtine.
Na tavi popržite slaninu narezanu na kockice dok ne postane hrskava. Luk narežite na tanke ploške.
Pripremite preljev: pomiješajte maslinovo ulje, ocat, senf, sol i papar.
U velikoj zdjeli pomiješajte natrganu salatu, kuhani krumpir, jaja, slaninu, luk i sir. Prelijte preljevom i sve pažljivo promiješajte.
Na kraju pospite nasjeckanim peršinom i poslužite odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....