StoryEditorOCM
Slanoza pomazat teću

I srdela može u brujet! Starinsko dalmatinsko jelo postat će još bolje ako mu dodate i ova dva sastojka, guštat ćete

Piše T. S. M.
11. srpnja 2025. - 08:10

Volite srdele, ali više ne znate što bisste s njima mogli, osim ispeći ih ili ispržiti? Skuhajte ih. Ali u brujetu. Mnogi se toga rijetko sjete, ali i od srdele se može skuhati brujet.

Za pripremu omiljenog dalmatinskog jela u izvedbi s ovom zdravom plavom ribom pored svježe srdele i uobičajenih sastojaka (pome, vina, kapule, luka i petrusimula) trebat će vam još nešto: malo kapara i peperončina (ili čilija). Vjerujte nam. Baš zahvaljujući njima od pomalo običnog brujeta dobit ćete jelo lijepo zaokruženog okusa.

Brujet od srdele

Sastojci:

500 g srdela
400 g sjeckane rajčice
300 g luka
100 ml bijelog vina
1 žličica kapara
1/2 žličice sušenih ljutih papričica
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
peršin
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte luk na kockice i pirjajte ga na maslinovom ulju dok ne omekša i lagano požuti. Dodajte sjeckanu rajčicu i pirjajte sve zajedno oko 20 minuta.

Ulijte bijelo vino, dodajte očišćene srdele, posolite, popaprite i pospite nasjeckanim peršinom. Kuhajte poklopljeno desetak minuta, ovisno o veličini ribe.

Na kraju pospite sitno sjeckanim češnjakom i još jednom zalijte s malo maslinovog ulja. Poslužite uz palentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 16:04