Volite srdele, ali više ne znate što bisste s njima mogli, osim ispeći ih ili ispržiti? Skuhajte ih. Ali u brujetu. Mnogi se toga rijetko sjete, ali i od srdele se može skuhati brujet.
Za pripremu omiljenog dalmatinskog jela u izvedbi s ovom zdravom plavom ribom pored svježe srdele i uobičajenih sastojaka (pome, vina, kapule, luka i petrusimula) trebat će vam još nešto: malo kapara i peperončina (ili čilija). Vjerujte nam. Baš zahvaljujući njima od pomalo običnog brujeta dobit ćete jelo lijepo zaokruženog okusa.
Brujet od srdele
Sastojci:
500 g srdela
400 g sjeckane rajčice
300 g luka
100 ml bijelog vina
1 žličica kapara
1/2 žličice sušenih ljutih papričica
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
peršin
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk na kockice i pirjajte ga na maslinovom ulju dok ne omekša i lagano požuti. Dodajte sjeckanu rajčicu i pirjajte sve zajedno oko 20 minuta.
Ulijte bijelo vino, dodajte očišćene srdele, posolite, popaprite i pospite nasjeckanim peršinom. Kuhajte poklopljeno desetak minuta, ovisno o veličini ribe.
Na kraju pospite sitno sjeckanim češnjakom i još jednom zalijte s malo maslinovog ulja. Poslužite uz palentu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....