Jeste li ikad čuli za ludo tijesto? Kod nas se baš i ne spominje, no na gastroblogovima i portalima iz našeg susjedstva svako malo se objavi novi recept za njega. Svima tim receptima zajedničko je što rezultiraju tijestom koje je vrlo podatno i lijepo naraste, a pogodno je za izradu različitih peciva i kruha, no od njega se mogu raditi pizze, krafne i druge poslastice.
Zašto je ludo? Teško je reći. Jedni tvrde da je to zbog toga što se diže kao ludo, drugi smatraju da se tako zove zbog začudne činjenicee da je pogodno za izradu tolike palete pekarskih proizvoda.
Ludo tijesto nije nikakav novitet, poznato je najmanje od 80-ih, kada je bilo veliki hit, a zbog svega gore spomenutog ono još uvijek ima svoje obožavatelje. Neki tvrde da se ovo tijesto u hladnjaku može održati i do sedam dana, drugi tvrde da je to pretjerano i da izdrži najviše 3-4 dana, no s obzirom na to da smo vidjeli zaista puno poprilično različitih recepata za njega i da gotovo svaki od njih ima neki svoj posebni "tajni" dodatak, sasvim je moguće da se neke vrste tog tijesta u hladnjaku drže bolje od drugih.
imajte ipak na umu da će se nakon četiri dana glutenska vlakna početi raspadati pa tijesto više neće biti onako podatno kao kad je svježe. Tu je, također, pitanje zdravstvene ispravnosti, jer nije isključeno da će se u takvome tijestu razmnožiti bakterije. Stoga je, držite li ga u hladnjaku dulje od 48 sati uputno pobrinuti se da se tijesto zaista dobro ispeklo kako ne biste riskirali trovanje.
No mora se priznati da ova ideja ima neke dobre strane, a najbolja od njih je praktičnost. Zamijesite jedno tijesto i danima imate mogućnost, kad god vam dođe, ćoknuti malo za uštipke, fritule i sline brze zalogaje, a kad imate malo više vremena možete se gnjaviti s izradom kiflića, pizzeta i pogačica. Kad vam napokon dosadi, samo ćete sve ono što vam je preostalo pretvoriti u jednu veliku pizzu ili štrucu kruha.
Ludo tijesto
Sastojci:
1 kg brašna
400 ml mlijeka
200 ml jogurta
2 žlice šećera
2 žlice ulja
1 žlica soli
2 vrećice kvasca
1 prašak za pecivo
2 jaja
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte šećer i malo brašna pa im dodajte kvasac. Kad smjesa naraste, dodajte je ostalim sastojcima i umijesite tijesto.
Tijesto stavite u nauljenu posudu i pokrijte ga poklopcem ili folijom. Kad vam zatreba, izvadite komad i ostavite ga neko vrijeme na sobnoj temperaturi (ovisno o veličini) pa ga premijesite i koristite prema receptu koji pratite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....