Suvišno je govoriti zašto je baš piletinu toliko često izbor za pripremu jela. Omiljena je za pečenje kad je oko stola obitelj ili veće društvo, volimo je i na roštilju jer dobije poseban okus, a postojana je i u obrocima koje svakodnevno pripremamo kod kuće.
Želite li vaše pečenje podignuti na višu razinu ili ste samo željni blage promjene, obavezno isprobajte marinadu koju vam donosimo u nastavku. Sastojci su uobičajeni, ništa posebno egzotično, ali kombinacija je takva da daje divan slatko kiseli, a opet svjež okus koji savršeno pristaje pilećem mesu. Marinada jednako dobro prolazi na mesu koje planirate peći na roštilju, grill tavi ili u pećnici, a pri izboru priloga možete se držati uobičajenog krumpira, iako bi mi rado izabrali neku kombinaciju npr. s kus kusom ili bogatu salatu.
Marinirati možete bilo koje komade kokoši koje inače volite, ali nemojte fušariti sa senfom nego izaberite kvalitetan!
Marinada za piletinu
Sastojci
1 kg pilećeg mesa
Za marinadu:
100 g smeđeg šećera
60 ml jabučnog octa
3 češnja češnjaka
6 žlica maslinovog ulja
3 žlice krupno mljevene senfa
1,5 žličica soli
Sok 1 limete
Sok ½ limuna
Svježe mljeveni crni papar
Priprema
U zdjelu stavite ocat, dodajte mu sitno sjeckani češnjak, iscijeđen sok limuna i limete i ostale sastojke za marinadu osim maslinovog ulja. U dobro izmiješane sastojke snažno umiješajte maslinovo ulje, da dobijete emulziju. U zip vrećicu odgovarajuće veličine stavite meso i ulijte marinadu. Ravnomjerno rasporedite, zatvorite vrećicu i ostavite u hladnjaku 8 -12 sati. Marinirano meso izvadite iz hladnjaka pola sata prije pečenja da se temperira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....