Volite li patlidžane, trebali biste znati za veliki turski specijalitet po nazivu imam bayıldı, odnosno, u prijevodu,"imam je pao u nesvijest". Postoje dva objašnjenja naziva ovog jela, a prema prvome, pao je u nesvijest od užitka kad mu je supruga prvi put pripremila ovo jelo. Druga verzija je malo duža: imam se oženio kćeri trgovca maslinovim uljem, koja je bila poznata kuharica. U miraz je dobila 12 staklenki najboljeg maslinova ulja. Svaku večer pripremala je jelo od patlidžana, rajčica i luka, koristeći to ulje. Nakon 12 večeri ulja više nije bilo. Kad je čuo da nema ulja za njegovo omiljeno jelo, imam je pao u nesvijest.
Je li ijedna od tih priča istinita? Ne zna se. No sigurno je da je imam bayıldı postao jedno od najpoznatijih jela turske kuhinje i dan-danas se priprema diljem bivšeg Osmanskog carstva pa i šire.
Postoji više načina pripreme ovog jela, a mi vam predlažemo jedan recept u kojem nema mesa, ali ima puno okusa.
İmam bayildi
Sastojci
800 g patlidžana (4 manja)
400 g luka
300 g rajčica (svježih ili pelata)
20 g svježeg peršina
100 ml maslinova ulja
100 ml vode
1 žličica šećera
4 režnja češnjaka
sol, papar
Priprema
Ogulite patlidžane djelomično po dužini (prugasto), a zatim ih prerežite po sredini, ali ne do kraja. Posolite ih i ostavite 30 minuta da puste vodu. Isperite i osušite ubrusom.
U velikoj tavi zagrijte pola količine maslinova ulja. Prepecite patlidžane sa svih strana dok ne omekšaju i lagano posmeđe. Izvadite ih i ostavite sa strane.
U istoj tavi zagrijte ostatak ulja. Dodajte luk narezan na tanke polumjesece i pirjajte ga na laganoj vatri 10- ak minuta, dok ne omekša i postane staklast.
Dodajte nasjeckani češnjak, rajčice, sol, papar i šećer. Pirjajte još 10 minuta dok se umak ne reducira.
Stavite patlidžane u plitku posudu za pečenje. Otvorite ih pažljivo i napunite ih pripremljenim nadjevom. Ulijte vodu oko patlidžana. Pokrijte folijom.
Pecite 40–50 minuta na 180 °C, dok patlidžani potpuno ne omekšaju.
Ostavite ih da se malo ohlade, pospite ih sjeckanim peršinom i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....