Volite li bogate salate od sezonskog povrća i pritom obožavate kombinaciju sočnog, hrskavog povrća sa sirom, sigurno ste ljubitelj šopske salate. No, trebali biste znati za još jednu, jer je još bolja.
Ovcharska (da, ovčarska, ponekad se prevodi i kao pastirska) salata, izdašnija je sestra poznatije šopske salate. Nastala je u seoskim krajevima kao obrok koji je trebao zasititi pastire tijekom rada na polju, pa uz obilje svježeg povrća uključuje i hranjivije sastojke poput sira, jaja i suhomesnatog mesa.
Upravo zato ova salata nije tek lagano predjelo ili prilog, nego pravo glavno jelo u obliku osvježavajuće salate koja spaja jednostavnost pripreme s bogatim okusima i hranjivošću.
Ovčarska salata s orasima
Sastojci:
2 rajčice
1 krastavac
1 paprika
1 manja glavica crvenog luka
100 g sira (bijeli kravlji sir ili feta sir)
50 g oraha
2 žlice maslinova ulja
1 žlica vinskog octa
sol, papar
Priprema:
Povrće operite i narežite: rajčice na veće komade, krastavac na polumjesece, papriku na trakice, a luk na tanke kolutiće. Sve stavite u zdjelu. Dodajte izmrvljeni sir i krupno nasjeckane orahe. U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, vinski ocat, sol i papar. Prelijte preko salate i nježno promiješajte. Poslužite odmah, uz kruh ili kao prilog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....