Što je to trominutno jaje, možda ste se zapitali kad ste naišli na taj pojam koji se u zadnje vrijeme često spominje, osobito na društvenim mrežama. Trominutno jaje jedan je od onih jednostavnih, ali iznimno preciznih kulinarskih zalogaja koji su osvojili srca ljubitelja doručka i brzih, a profinjenih obroka. Riječ je o jajetu koje se kuha točno tri minute, a rezultat je delikatna ravnoteža između gotovo tekućeg bjelanjka i bogatog, potpuno tekućeg žumanjka.
Popularnost trominutnog jajeta leži upravo u toj preciznoj strukturi. Kada se jaje skuha tri minute, ono ostaje nježno i podatno. Bjelanjak se tek blago stvrdne, no zadržava mekanu, gotovo želatinoznu teksturu, dok je žumanjak raskošan, gust i potpuno tekuć. Taj spoj čini ga idealnim dodatkom raznim jelima, od tosta i šparoga do juha poput ramena, gdje se njegov žumanjak sporo razlijeva i obogaćuje cijelo jelo. Pored toga, lakše je probavljivo nego kada je skuhano utvrdo.
Kako biste pripremili savršeno trominutno jaje, važno je pridržavati se nekoliko pravila. Jaja bi trebala biti sobne temperature jer ona iz hladnjaka mogu lakše popucati prilikom uranjanja u kipuću vodu, a i kuhanje tada nije ujednačeno. Voda u loncu mora zavreti snažno i ravnomjerno, a jaja je najbolje pažljivo položiti u vodu pomoću žlice kako bi se izbjeglo pucanje ljuske.
Od trenutka kada jaje uronite, brojite točno tri minute. Kada vrijeme istekne, odmah ih prebacite u posudu s vrlo hladnom vodom ili pod mlaz hladne vode kako biste zaustavili daljnje kuhanje. Na taj način dobit ćete konzistenciju kakva se traži, odnosno nježnu, ali oblikovanu.
Trominutno jaje tehnički pripada kategoriji jaja "kuhanih u meko", ali je najmekša varijanta te vrste. Ako želite nešto čvršći bjelanjak, a još uvijek tekući žumanjak, možete ih kuhati četiri ili pet minuta. No, ako ste ljubitelji mekanog bjelanjka koji se topi u ustima i žumanjka koji se prelijeva poput umaka, tri minute su točno ono što tražite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....