StoryEditorOCM
Slanostarinski recept

Jeste li za gulaš s komina? Vrlo ukusno jelo možete skuhati i na štednjaku, jer ovaj mu sastojak daje poseban gušt!

Piše T. S. M.
22. studenog 2025. - 10:15

Neki se ljudi jednostavno vole svađati. Eto, na primjer, u stanju su se zavaditi oko toga kako se priprema gulaš. Obično su uvjereni da su samo oni u pravu i da se to jelo može pripremiti isključivo na način na koji ga oni rade (ili ga je radila njihova mater, baba, tetka ili susjeda, kako već glasi priča). A kako su samo u krivu...

Gulaš nije samo jedan. I čak ne mislimo na to da je "pravi" gulaš samo onaj mađarski, a sve ostalo su različite vrste mesnih variva. Mislimo na činjenicu da i u Mađarskoj postoji nekoliko vrsta gulaša.

image
Zoonar/oksana Shufrych, Zoonar Gmbh/alamy/profimedia/Zoonar/oksana Shufrych, Zoonar Gmbh/alamy/profimedia

Pa tako, na primjer, uz onaj što ga mi nazivamo klasičnim i najčešće ga pripremamo imaju i bográcsgulyás, odnosno gulaš iz kotlića, odnosno, kako bismo mi ovdje možda radije rekli - gulaš s komina. Za razliku od onog jela na koje obično pomislimo kad kažemo gulaš, ova je gulaš rjeđi, a i okus mu je ponešto drugačiji, osobito ako se, kao što bi trebalo prema izvornom receptu, kuha na otvorenoj vatri.

image
Diana Miller/Connect Images Via Afp

Kuhali ga vi na kominu ili na špaheru, dobro će vam doći jedan mali savjet. Potrudite se da se među sastojcima nađu i rebra. Svinjska, po mogućnosti komad s dobrim omjeom masnoće i mesa, a hoće li biti svježa ili suha, odlučite sami, jer koriste se i jedna i druga. U svakom su slučaju sastojak koji jelu daje poseban gušt, jer osim što mu obogaćuju okus, uslijed dugog kuhanja otpuštaju želatinu pa tako djeluju i na teksturu.

Bográcsgulyás (mađarski gulaš iz kotlića)

Sastojci

1 kg juneće plećke
500 g svinjskih rebara
400 g krumpira
300 g luka
150 g mrkve
100 g celera
200 ml pasirane rajčice
1 žlica slatke paprike
1 žlica masti
1 žličica dimljene paprike
1 žličica kima
2 režnja češnjaka
sol, papar

Priprema

Narežite meso na kocke, a rebra ostavite u komadima.

Zagrijte mast u kotliću ili većem loncu i pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte meso i rebra pa ih dobro zapecite dok ne puste sok. Umiješajte slatku i dimljenu papriku pa dodajte pasiranu rajčicu, češnjak, kim i malo soli. Ulijte dovoljno vode da sve prekrije i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol dok meso ne omekša.

Dodajte krumpir, mrkvu i celer pa nastavite kuhati još dvadesetak minuta, sve dok povrće ne omekša, a jelo dobije lijepu, prirodnu gustoću. Po potrebi dodajte još soli i papar.

Kad su rebra mekana i meso se lako odvaja od kosti, gulaš je gotov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 22:36