Neki se ljudi jednostavno vole svađati. Eto, na primjer, u stanju su se zavaditi oko toga kako se priprema gulaš. Obično su uvjereni da su samo oni u pravu i da se to jelo može pripremiti isključivo na način na koji ga oni rade (ili ga je radila njihova mater, baba, tetka ili susjeda, kako već glasi priča). A kako su samo u krivu...
Gulaš nije samo jedan. I čak ne mislimo na to da je "pravi" gulaš samo onaj mađarski, a sve ostalo su različite vrste mesnih variva. Mislimo na činjenicu da i u Mađarskoj postoji nekoliko vrsta gulaša.
Pa tako, na primjer, uz onaj što ga mi nazivamo klasičnim i najčešće ga pripremamo imaju i bográcsgulyás, odnosno gulaš iz kotlića, odnosno, kako bismo mi ovdje možda radije rekli - gulaš s komina. Za razliku od onog jela na koje obično pomislimo kad kažemo gulaš, ova je gulaš rjeđi, a i okus mu je ponešto drugačiji, osobito ako se, kao što bi trebalo prema izvornom receptu, kuha na otvorenoj vatri.
Kuhali ga vi na kominu ili na špaheru, dobro će vam doći jedan mali savjet. Potrudite se da se među sastojcima nađu i rebra. Svinjska, po mogućnosti komad s dobrim omjeom masnoće i mesa, a hoće li biti svježa ili suha, odlučite sami, jer koriste se i jedna i druga. U svakom su slučaju sastojak koji jelu daje poseban gušt, jer osim što mu obogaćuju okus, uslijed dugog kuhanja otpuštaju želatinu pa tako djeluju i na teksturu.
Bográcsgulyás (mađarski gulaš iz kotlića)
Sastojci
1 kg juneće plećke
500 g svinjskih rebara
400 g krumpira
300 g luka
150 g mrkve
100 g celera
200 ml pasirane rajčice
1 žlica slatke paprike
1 žlica masti
1 žličica dimljene paprike
1 žličica kima
2 režnja češnjaka
sol, papar
Priprema
Narežite meso na kocke, a rebra ostavite u komadima.
Zagrijte mast u kotliću ili većem loncu i pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte meso i rebra pa ih dobro zapecite dok ne puste sok. Umiješajte slatku i dimljenu papriku pa dodajte pasiranu rajčicu, češnjak, kim i malo soli. Ulijte dovoljno vode da sve prekrije i kuhajte na laganoj vatri oko sat i pol dok meso ne omekša.
Dodajte krumpir, mrkvu i celer pa nastavite kuhati još dvadesetak minuta, sve dok povrće ne omekša, a jelo dobije lijepu, prirodnu gustoću. Po potrebi dodajte još soli i papar.
Kad su rebra mekana i meso se lako odvaja od kosti, gulaš je gotov.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....